Насер Орић ослобођен оптужби за ратни злочин

  • Апелационо веће Суда БиХ изрекло је ослобађајућу пресуду Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу, који су се у поновљеном поступку теретили за злочин над ратним заробљеницима на подручју Сребренице и Братунца, јавља „Кликс“.

По други пут Насер Орићу и Сабахудин Мухић су ослобођени оптужби за убиство Милутина Милошевића и Митра Савића у селима Лолићи и Куњерац.

Пре изрицања пресуде стотине грађана се окупило испред Суда БиХ, како би Орићу и Мухићу исказали подршку у овом процесу, преноси Кликс.

Уочи изрицања пресуде, испред Суда БиХ окупило се око стотину Орићевих присталица које су узвикивале „Алаху екбер“ и носиле ратне заставе тзв. Армије БиХ, преноси РТРС.

Поновни поступак трајао је од 3. септембра до 9. новембра ове године. На суђењу је поново саслушан заштићени сведок О-1 који је променио свој исказ у односу на изјаву дату 2014. године. Адвокати су базирали своју одбрану управо на овом делу рекавши како је заштићени сведок мењао исказе у битним деловима сваки пут када је саслушан.

Суђење Орићу и Мухићу обновљено је након што је Апелационо веће укинуло првостепену пресуду којом су били ослобођени оптужби за ратне злочине. Суд је тада уважио жалбу тужиоца Мирослава Јањића у предмету „Насер Орић“ у вези са неусклађеношћу јавно објављене и написане пресуде.

ИЗВОР:РТС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар