Херцеговину чека удар тропске врелине

  • Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске упозорава грађане да у наредном периоду што мање времена проводе на отвореном, посебно у најтоплијем периоду дана од 10.00 до 17.00 часова, с обзиром на најављену екстремно високу температуру.

Велике врућине могле би утицати на већину популације, те се препоручује, колико год је могуће, боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, уздржавање од физичких радова, чешће туширање млаком водом и узимање што више течности, наводи се у саопштењу Министарства.

Препоруке се посебно односе на хроничне болеснике код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем.

Уколико постоји потреба за излазак ван куће, препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је то могуће, узимање веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи, лаганији оброци током дана, као и кориштење широке, свијетле одјеће од природних материјала, шешира са широким ободом и сунчаних наочара.

Министарство здравља и социјалне заштите Српске посебно упозорава родитеље да у овом периоду заштите своју дјецу која често бораве напољу, да их ни на кратко не остављају саме у паркираним возилима, те да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високе температуре.

Извор: СРНА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар