Владика Григориjе чека папу у Сараjеву?

  • ПАПА Фрања састаће се током посете Сарајеву 6. јуна са владиком захумско-херцеговачким Григоријем, који ће као помоћник митрополита дабробосанског Николаја представљати православне вернике БиХ. Није искључено да разговорима са поглаваром Римокатоличке цркве присуствује и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који ће заступати Свети синод СПЦ.

04-_620x0
Посета папе свакој држави подразумева и састанак са лидерима осталих локалних цркава и верских заједница. Ово питање је било кључ спекулација да би са папом у Сарајеву могао да се сретне и патријарх српски Иринеј, који је највиши поглавар православаца Босне и Херцеговине. Према информацијама „Новости“, до тога највероватније неће доћи, већ ће СПЦ бити представљена на нижем нивоу.

Могући сусрет патријарха Иринеја и поглавара Римокатоличке цркве, према нашим информацијама, није био званична тачка дневног реда овогодишњег заседања Сабора СПЦ. Саговорник „Новости“ из Патријаршије истиче да је у овом тренутку то за Цркву „апсолутно споредна тема“.

Како сазнајемо, Сабор СПЦ који заседа у Београду одговориће негативно на папино писмо које је стигло на адресу Српске патријаршије, у коме предлаже неку врсту консензуса са Српском црквом око канонизације кардинала Алојзија Степинца. Став СПЦ о овом питању је чврст и непроменљив – проглашење Степинца за светитеља, с обзиром на његову историјску улогу, није добар потез и неће допринети бољим односима наше Цркве и Ватикана.

У писању свог одговора Патријаршија ће се држати историјских чињеница, које упућују на нечасну улогу овог кардинала и других католичких свештеника током геноцида над српским народом у НДХ.

Кардинал Степинац и најаве о његовом скором проглашењу за свеца били су у четвртак тема сусрета папског изасланика кардинала Курта Коха Београду. Представник Свете столице други пут ове године борави у Србији, а његова посета тумачи се у светлу напора Ватикана да ублажи негативне ефекте најављене канонизације.

Кох се у четвртак састао са председником Томиславом Николићем, који му је захвалио на принципијелном ставу Свете столице о Косову, али и изразио забринутост да би одлука о проглашењу Степинца за свеца нарушила све досад урађено на побољшању односа између Србије и Хрватске.

– Исказујем искрено поштовање према свим верским заједницама у Србији и зато вас молим да када бројите зрна у једној руци, пребаците их у другу и пребројите поново – метафорично је Николић апеловао на Ватикан да још једном размотри своју намеру.

Кардинал је пренео папино задовољство предстојећом посетом председника Србије Ватикану, која је заказана за септембар.

– Посета папе Србији значајно би допринела чвршћој сарадњи верских заједница и помирењу народа бивше Југославије – нагласио је Кох.

ПОЗИВ И ИЗ ХРВАТСКЕ
ОДНОСИ Ватикана и СПЦ који се ломе на питањима Степинца и НДХ, према неким тумачењима, посредно утичу и на Хрватску. Католички верници притајено су љути што њихов верски поглавар избегава да посети Загреб. Папа Фрања примио је у четвртак у Ватикану хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић, која је поглавара Римокатоличке цркве званично позвала да посети Хрватску. Том приликом поклонила му је дрес фудбалске репрезентације Хрватске.

СУСРЕТ НИЈЕ НА ВИДИКУ
СВЕ интензивније контакте Српске цркве и Ватикана треба посматрати у светлу чињенице да су Србија и СПЦ лидери државно-верског и међуверског дијалога у региону – истиче др Александар Раковић из Института за новију историју Србије и некадашњи координатор Међурелигијског савета Владе Србије. Због великог бремена прошлости, он не верује у скори званичан сусрет патријарха Иринеја и папе Фрање.

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар