БЕОГРАД, 22. СЕПТЕМБАР 2022. ГОДИНЕ: „Стопама Деспота Стефана“ – документаристичка изложба Миливоје Миша Рупића

  • У четвртак, 22. септембра 2022. године у Галерији 73 на Бановом Брду у Београду,  са почетком у 19:00 часова, биће отворена документаристичка изложба „Стопама Деспота Стефана Лазаревића“, аутора Миливоја Мише Рупића.

Документаристичка изложба о лику и делу Деспота Стефана Лазаревића који је  оставио великог трага у српској историји, култури, спољној политици, књижевности итд.

У оквиру изложбе приказаће се деспотов  рад и дела на уједињењу српских земаља, проглашењу и развоју Београда  као престоног  града, рад на заштити, права и законитости у области рударства, најзначајније привредне гране тог времена у Србији.

Посебна пажња биће посвећена деспотовом раду на уздизању писмености – преписивачкој школи, подизању цркава и манастира у оквиру СПЦ.

Приказ повеља и дародавница Хиландару, Београду, манастиру Милешеви.  О ковању новца, о грбу и печату деспота Стефана. Осврт на унутрашњу и спољну политику коју је деспот водио у односу на Турску, Византију, Угарску, Зету, Дубровник, Венецију…..

Све ће бити пропраћено текстом и фотографијама.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар