ОВАЦИЈЕ ЗА НАТАШУ НИНКОВИЋ: Први пут пред својим Требињцима

  • Наташа Нинковић и Зоран Цвијановић извели су вечерас у позоришној сали Културног центра представу „Прах“, по тексту Ђерђа Шпира, а у адаптацији и режији Вељка Мићуновића.

prah-naslovna
Комад једног од најзначајнијих савремених мађарских драмских аутора, рађен у копродукцији Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта, тумачи однос брачног пара средњих година, који након добитка на лоту запада у кризу – и из страха, моралних импликација и љубави одлучује да се одрекне закашњелог материјалног усрећења.
„Каже се да није страшно шта беда уради у стомаку, већ шта уради у мозгу. Код наших ликова је много урадила. Све треба да дође у своје време, тако да је овај закашњели добитак на лоту више личио на поигравање судбина са њима“, истиче глумица Наташа Нинковић, додајући да је одбацивање таквог усрећења, иако за многе необичан, стога и реалан исход драме два лика, посебно што је добитак на лоту увијек и својеврсна пандорина кутија.
Зоран Цвијановић истиче да је посебно деликатно било играти комад у коме ликови немају своје име и презиме, чиме претендују да тумаче универзални мушки и женски принцип.
„Мени се чини да смо врло близу да покажемо колико жене на неки начин живе у бризи и страху, а мушкарци – у кривици и одговорности. И на томе смо изградили наш однос и сукоб – али је такође видљиво у исходишту тог односа колико се то двоје људи уствари воле“, каже Цвијановић.

prah2
Он додаје да му је ово „већ трећи или четврти глумачки брак“ са Наташом Нинковић, али први на позоришним даскама, те да је највећи изазов био – одговорити „на толику енергију и снагу“ са којом његова партнерка тумачи на сцени.
Првакиња Народног позоришта у Београду Наташа Нинковић за маестрално одиграну улогу Жене у представи „Прах“ освојила је недавно награду за најбољу женску улогу на 23. Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци.
Гостовање у Требињу организовали су Културни центар и Позитивна Српска.

IMG_2894
Препуна сала Културног центра дуготрајним аплаузом и овацијама поздравила је познати глумачки тандем, а сусрет са требињском публиком посебан је био за Наташу Нинковић, рођену Требињку, која је, необично, вечерас први пут као професионалац играла на даскама гдје је направила своје прве глумачке кораке.
„Била сам јако узбуђена и имала сам трему – зато што се још од 1977. године, када сам са седам година играла овде прву представу, ништа није променило у овом позоришту. То ме у исто време и обрадовало и растужило“, каже Нинковићева додајући да не зна прави одговор на питање – зашто се дуго чекало на прилику и позив за прво гостовање у свом родном граду.

ИЗВОР: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар