У долини Неретве васкрсава живот

  • Православни вјерници у долини Неретве дочекали су Васкрс на поноћној литургији у манастиру Житомислић код Мостара, затим у Старој цркви у том граду, гдје је јутарњу васкршњу литургију служио умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, те у цркви у Бијелом пољу.

Мостар - Васкрс - умировљени еписко

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић подсјетио је да је ове године десет година од обнове и Васкрса овог манастира и да је живот православне заједнице у долини Нертеве заиста васкрснуо.

Највећи талас повратка био је 2002. године, додаје он, а након тога је обновљен манастир Житомислић.

„Данас у цијелој долини имамо обновљен храмове и свештенике у њима, градимо Саборну цркву у Мостару, обновљени су црквени домови. Све то има велики и дубоки смисао. Данас овдје постоји живот који се неће лако угасити“, рекао је игуман Данило Срни.

Стање је, наглашава игуман, пуно другачије и пуно боље.

„Много је младих људи који су се вратили и овдје почели свој живот, интегрисали се у средину, али остају свјесни свог идентитета. Наша дјеца похађају овдје школе, али одрастају и у цркви и то ће бити добри људи и добри представници свог народа“, каже игуман Данило и додаје да су цркве у долини Неретве постале мјесто сусрета и окупљања људи.

Васкрс са православним вјерницима у манастиру Житомислић дочекали су и католички свештеници из Самостана Светог Петра и Павла у Мостару, чији је свештеник Ико Скоко честитао Васкрс испред католичке цркве и свих вјерника.

Извор: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар