Гужва на аеродромима: Говедина из БиХ лети у Истанбул

  • Због бесцаринског извозу меса у Турску све више посла на аеродромима у Бањалуци и Сарајеву. Два авиона дневно полеће за Турску. Тузлански аеродром чека дозволу Савета министара

rs-govedina_620x0 (1)

ОДЛУКА Турске да као помоћ поплављенима у Босни и Херцеговини омогући бесцарински извоз меса из БиХ донео нам је за првих шест месеци ове године око 20 милиона марака и просто оживео аеродроме у земљи, пре свих оне у Бањалуци и Сарајеву.

Ако се зна да је за целу прошлу годину извоз био „тежак“ 20 милиона марака, онда је јасно колику корист имају аеродроми у Босни, али и буџети ентитета и државе – потврдио је за „Новости“ Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Он за „Новости“ каже да се неће стати на садашњим капацитетима и да је на два билатерална састанка са турским премијером Ахметом Давутоглуом, на преговорима у Измиру и Анкари, у којима је учествовао, договорено да се од 2016. године обезбеди неограничени бесцарински увоз свежег и термички обрађеног меса из БиХ.

– То би значајно утицало на развој сточарства у Српској и целој БиХ, јер би се могао планирати узгој сточног фонда и рачунати на вишегодишњи извоз у Турску. Наше месо је тамо на цени. Овај договор би означио и почетак дугорочаног рада прерађивачких капацитета и аеродрома у земљи – објашњава министар Шаровић.

Он даље каже да је у припреми анекс Уговора о слободној трговини са Турском и да треба очекивати његово скорашње потписивање. БиХ би тада без ограничења добила „зелено светло“ за извоз у Турску, како за месо и месне прерађевине, тако и за бели сир.

– Код извоза меса је дошло до полемике у јавности око аеродрома са којих ће месо путовати у Турску. У овом тренутку само два аеродрома имају дозволе за међународни промет хране животињског порекла. Други аеродроми тек треба да испуне строге услове за овакав промет. Одлуку о испуњењу услова доноси Комисија за интегрисано управљање границом, а потврђује је Савет министара БиХ. Сваки аеродром који прође кроз овај мониторинг може добити дозволу. На томе сада ради аеродром у Тузли – истиче Шаровић.

Произвођачи меса из БиХ кажу за „Новости“ да им је ова одлука отворила још једно велико тржиште.

– Извоз меса за Турску је одличан потез. Турска је огромна држава и велико тржиште. Уколико добијемо могућност извоза и термички обрађеног меса, то ће бити одлично за сточаре у БиХ – поручују из Удружења.

За сада је месо могуће извозити преко сарајевског и бањалучког аеродрома који имају дозволу Савета министара БиХ и потребну техничку опрему за утовар робе. Дневно са „месним“ товаром често иду и по два авиона.

Из бањалучког аеродрома су поручили да је превоз меса потпуно нова делатност са новом врстом робе.

– Месечни промет осцилира у времену и није исти од месеца до месеца, али у просеку износи око 3.500 тона, навели су на Аеродрому Бањалука и додали да су почетком карго-летова извршена значајна улагања, пре свега у ново карго складиште.

Према речима Шаровића, након што је требало да започне извоз меса за Турску из БиХ, у јавности је пласирана прича да ће се све радити преко аеродрома у Београду, што је створило лошу атмосферу у БиХ.

– Сами себе смо беспотребно саплитали. Ово су проблематичне изјаве које нам нису биле потребне – истакао је Шаровић.

Извор: Новости / С. Мишљеновић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар