ИСТАНБУЛ, МУЗИКА И ШЕРБЕТ (ФОТО)

Истанбул је музика. Он те подиже да са њим плешеш – некад лагано и страствено, често јако брзо ал’ са пуноћом живота, слатко и шарено,… и увијек насмијано.

Истанбулски градски превоз је брз, уредан и удобан.

Градски превоз Истанбула је јако добро организован, стално пристиже, брз је и удобан. Градска трамвајска линија која повезује најпрометније тргове наилази сваких 5 мин. Метро је још удобнији, а нове линије се граде и шире око постојеће метро-основе. Жељезница је такође удобна, брза и чиста. За цио град и све врсте превоза функционише иста гсп-картица, а цијена вожње је доста повољна, 3,5 турске лире за трамвај, 7 за воз.

Конобар у клубу „Зулу“, уз осмјех вас упути ка одредишту и појасни вам пречице град.

Турци су неуморно љубазни. Нисам још срео некога ко ме је суморно поздравио или због некупљене робе мрзовољно испратио. Они увијек кажу – Хвала брате!

Пред Сулејмановом џамијим Али продаје чигре, старе турске играчке за дјецу. И каже, купи чигру за дјецу, а ако их немаш, роди дјецу да се играју са чигром, а ти са њима.

Воле да знају одакле је гост стигао, а онда упуте добродошлицу, и кажу ријеч-двије на његовом језику.

Мали Ахмед са оцем на молитви у Светој Софији

Петком воде дјецу у џамије, а младићи долазе у вршњачким групама носећи ћилиме за клањање под руком. Дјевојке и жене углавном носе мараме, пристојно су обучене и брину о дјеци. Дјецу од малена уче послу, раду и вредноћи.

Мухамед иако још дјечак искусан је и љубазан трговац. Воли своју земљу и њене госте.

Истанбул, иако највећи европски град са 20 милиона становника, лако се упознаје, брзо заволи и у ритму прати.

На најстаријој истанбулској пијаци књига, уз књигу мачак – гратис.

Он те узме под руку и каже – Добродошао брате! Идемо, живот је шербет! А у шербету је благословено уживати!
Горан Лучић
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар