КРСТ НА МОРИНАМА: Вјечни помен на херцеговачког јунака Пера Тунгуза

  • Након три године обновљен споменик Перу Тунгузу на брду Јакомир на Моринама

05

Споменик Перу Тунгузу, брдо Јакомир, Морине, 2015.год.

 

„Перо Тунгуз славни и чувени харамбаша из устанка “Невесињска пушка“, записан у историји, а од нас Невесињаца поприлично заборављен и запостављен. Ево данас, са овога мјеста, у име Борачке организације покрећем иницијативу за хитном рестаурацијом споменика који је у јако лошем стању. Надам се да ће ова иницијатива наићи на добар одзив и да ће се брзо реализовати. О каквом је борцу и патриоти ријеч навешћу само податак да је поред мноштва јунаштва као добровољац, иако је имао преко седамдесет година отишао у Први свјетски рат, преживио голготу повлачења српске војске преко Албаније, учествовао у бици на Солунском фронту и послије тога једно вријеме живио у Никшићу!“, након ових ријечи Војина Гушића , предсједника Борачке организације источне Херцеговине, и полагања цвијећа на споменик делегације Борачке организације, почело је да се „одмотава клупко“ за обнову споменика славног харамбаше херцеговачког.

02

2012.год. Делегација Борачке организације Невесиње пале свијеће код споменика, (с лијева на десно) Зоран Лојпур, Милан Шиљеговић и Војин Гушић

Објава текста о иницијативи за обнову споменика Милана Шиљеговића, довела је годину дана након тога, праунуку Пера Тунгуза, г-ђу Наташу Глигорић на прославу годишњице Невесињске пушке и обилазак Невесиња, када је изразила велико задовољство и захвалност Војину Гушићу и Борачкој организацији на покретању иницијативе за очување лика и дјела њеног прадједа Пера Тунгуза.

03

2012.год. Делегација Борачке организације Невесиње полаже цвијеће на споменик, (с лијева на десно) Зоран Лојпур, Момо Буха и Војин Гушић

Три године након тога, у љето 2015.год, када случајни пролазник, туриста, планинар, сточар… прелазећи преко чувених Морина- Херцеговалког Тибета, угледа брдо Јакомир, немогуће је, а да га не привуче призор који носи доста симболике и на трен одузме дах- КРСТ НА ВРХ БРДА.

04

Брдо Јакомир, Морине, 2015.год.

Уколико није упућен у постојање споменика чувеном харамбаши ра дозналост и призор дају снагу свакоме од њих да се попне на сами врх до споменика, који је обновљен заједничким снагама потомака, Борачке организације и општине Невесиње .

06

Крст на споменику Перу Тунгузу, Јакомир, Морине, 2015.год.

– Иако је у неупоредиво бољем стању , него раније, обнова споменика још није завршена. Планирано је да се постоље заврши до краја и да се обложи каменим плочама– рекао је за за Слободну Херцеговину Војин Гушић, испред Борачке организације општине Невесиње, која његује, поред осталог, и традицију ослободилачких ратова српског народа.
Остаје нам да причекамо завршетак радова, а до тада… да се запутимо на Морине, јер је Крст увијек био звијезда водиља свим јунацима Херцеговине, и цијелом нашем народу.

Текст и фотографије: Јована Дука / Милан Шиљеговић
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар