Генерал Мркшић испраћен без војних почасти

  • Бивши командант војске РС Миле Мркшић сахрањен на Лешћу. На спроводу није било ни марша ни српске заставе на ковчегу

hr-mile-mrksic-sahrana-2808-20_620x0

БИВШИ командант Војске Републике Српске генерал-мајор Миле Мркшић сахрањен је на београдском гробљу Лешће. Српски генерал умро је током одслужења казне Међународног суда за ратне злочине, у Лисабону, пре 13 дана, а сахрањен у својој домовини – без државних почасти, без војничког марша и српске заставе на ковчегу.

Последњи поздрав и почаст генералу Мркшићу одали су чланови најуже породице, супруга Ђурђа, ћерке Светлана, Јелена и Марија, брат Гојко, као и многобројна родбина, пријатељи и колеге.

Осим дугогодишњег саборца и колеге из Гарде и Корпуса специјалних јединица, Миодрага Панића, који је одржао говор, на Лешћу били су и многобројни пензионисани генерали Војске Југославије, Српске војске Крајине, Војске Републике Српске, као и бивши начелници Генералштаба Војске Југославије Бранко Крга и Драгољуб Ојданић.

Сахрану је организовала Мркшићева породица, уз помоћ пензионисаних колега преминулог генерала. А, како кажу, унапред се знало да за хашке оптуженике нема државних почасти и нико из државног врха није ни очекиван.

– Генерал Миле Мркшић веровао је да ће након одслужења двотрећинске издржане казне бити ослобођен – рекао је генерал Панић. – Нажалост, са тим уверењем преминуо је само месец дана пре очекиване слободе. А преминуо је јер је држава Србија, која га је послала у Хаг, заборавила на њега. Исто тако заборавио га је и Хашки трибунал. Као да су желели да умре да се не би оглашавао по питању нејасноћа око дешавања у Вуковару, у Хагу и затвору у Лисабону. Те нејасноће ће кад-тад бити разјашњене.

Делове текста, које је генерала Мркшић написао 1995, на Лешћу је прочитао генерал Панић:

– Са гардијском бригадом покушао сам да зауставим мрачне силе, упозоравајући тадашње Председништво СФР Југославије и тадашњи Генералштаб ЈНА, а пошто су се сви они нашлу у лажима и преварама, био је изведен пуч унутар војног врха – написао је генерал Мркшић. – Није приведен крају и већ је било касно. Вулкан је прорадио, лавина се излила и више страдање и смрт није било могуће спречити… Ако је ратних злочина и било, треба их тражити изван структуре ЈНА.

ОПРОШТАЈ ОД РАТНОГ ДРУГА

ПРИЈАТЕЉИ и колеге, другови са Кордуна и из завичајних удружења, ратни другови, у присуству породице, опростили су се од генерала Мркшића и на комеморацији ујутру у просторијама СУБНОР.

– Имао је планове када изађе, али га је прерана смрт спречила – рекао је генерал Миле Новаковић. – Видео је шта се спрема и покушао да спречи, али било је касно и гардсијска бригада била је упућена у Вуковар. И нису српски тенкови кретали на Хрватску, већ је гардијска бригада ишла да помогне гладним и жедним војницима.

Извор: Новости

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар