ДРЕЖАЊ И УДРЕЖЊЕ: Почасти храбрим прецима (ВИДЕО)

  • Богослужењима и полагањем цвијећа на спомен обиљежја данас су становници невесињских села Дрежањ и Удрежње обиљежили 75. годишњицу страдања жртава усташког злочина и првог оружаног отпора фашизму у у Другом свјетском рату. Пригодним свечаностима присуствовали су потомци жртава, представници Општине Невесиње и Општинске борачке организације и мјештани.

 

Након свете литургије у Цркви светих цара Константина и царице Јелене у Слату код Спомен обиљежја на мјесном гробљу у Дрежњу положено је цвијеће. Парастос, паљење свијећа и полагање цвијећа уприличено је и на Партизанском гробљу у овом селу.

Иако је у историји остало записано да је Дан устанка прoтив фашизма у БиХ 27. јули 1941. мјештани малог невесињског села Дрежањ су још 3. јуна први смогли храбрости да пруже оружани отпор окупаторској сили.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Дрежањ Драган Ивковић нагаласио је да су њихови славни преци показали одважност и ставили до знања фашистима да неће уништити све оно што има српски предзнак.

У кратком историјском подсјећању на 3. јун 1941. године историчар Бошко Буха рекао је да је тих судбоносних дана прорадио српски инат и слободарско опредјељење мјештана Дрежња који су смогли снаге да се супроставе злочинцима.

– То је уједно био и први организовани отпор фашизму у поробљеној Европи – нагласио је Буха.

Света литургија јутрос је служена и у Цркви светог пророка Илије у Удрежњу. Код Спомен обиљежја првим жртвама усташког злочина у невесињском крају одржан је помен и подјећање на 2. јун 1941. године када је усташка хорда на кућном прагу убила 30 недужних цивила.

Драган Граховац / Радио Невесиње

Погледајте репортажу Небојше Колака 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар