Колико се посјећује музеј: Ове године без Руса, хронично – и без Требињаца

 

  • Музеј Херцеговине у Требињу од почетка ове године посјетило је више од 2.000 људи, а значајан раст биљеже појединачне посјете, чему је, тврде у овој установи, у највећој мјери допринијела нова туристичка сигнализација.

muzej1

Јелена Пујић, археолог-кустос у Музеју Херцеговине, каже да су захваљујући новим знаковима туристи додатно подстакнути да о Херцеговини више сазнају обилазећи поставке требињског музеја, а уз помоћ ње и лакше долазе до зграде установе кроз уске и неправилне улице Старог града.

Она додаје да је укупан број овогодишњих посјета још увијек значајно мањи у односу на прошлу годину, прије свега што ове сезоне недостају организоване посјете руских туриста из Црне Горе.

„Прошле године смо имали преко 4.000 посјетилаца, али више од половине те бројке односило се на Русе из Црне Горе. Сезона јесте пред крајем, али број овогодишњих посјета наравно да није коначан – треба напоменути да у септембру и октобру буде приличан број школских екскурзија из цијеле Републике Српске, нарочито источне Херцеговине“, појашњава Пујићева.

Она истиче да се регистар посјета односи само на плаћене улазнице и не укључује категорије посјетилаца ослобоћење плаћања, те посјете за вријеме разних културних манифестација када је улаз у музеј слободан.

Пујићева истиче да се установа још увијек не може похвалити да су јој Требињци ради и чести гости, али се и у свијести наших суграђана, додаје, у посљедње вријеме и у тим навикама ствари мијењају на боље, што је најбоље и ове године потврдио велики интерес Требињаца за манифестацију „Ноћ музеја“, када су посјете за све поставке биле бесплатне и трајале до касних ноћних сати.

„Није захвално процјењивати колики је тај проценат и можда ће бити сурово ако кажем – да можда и 60% наших суграђана никад није посјетило музеј у граду у којем живе. Наравно, ако не рачунамо ученике основних и средњих школа којима су организоване посјете дио школских обавеза“, појашњава Пујићева.

Посјетиоци су, каже Пујићева, и даље највише заинтересовани за етнолошку поставку музеја, која аутентично реконструише живот у источној Херцеговини крајем 19. и почетком 20. вијека.

muzej3
„У музеју можете да погледате и сталну археолошку поставку, подијељену у три периода – праисторију, римски период и средњи вијек, затим јако богату колекцију античких скултптура и личних ствари Јована Дучића, коју је пјесник завјештао тестаментом Требињу, као и меморијалну галерију првог академског сликара у Требињу Атанасија Поповића, градску кући са намјештајем породоце Војчић, власника чувених Царских винограда на Ушћу, те историјску поставку са културно-историјским развојем Требиња од 10. до прве половине 20. вијека“, додаје Пујићева.

Она напомиње да се цијене улазница у музеј крећу од 2 до 5 КМ, при чему најмање плаћају посјетици са нашег говорног подручја ако долазе организовани у групу, 3 КМ коштају улазнице за ове посјетиоце ако долазе појединачно, странци у групама плаћају 4 КМ, а највише 5 КМ инострани посјетиоци ако долазе појединачно.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар