ФОЧА: Реплантациони тим др Ерића спасио младићу ампутирану шаку

  • Реплантациони тим љекара Универзитетске болнице у Фочи предвођен доцентом проф.др Дражаном Ерићем по први пут је успјешно извршио сложену операцију реплантације шаке 23-ошњем Александру Радовићу из Рогатице.

odsjecena-ruka-1-600x350
8-ог септембра радећи на машини након тренутка непажње циркулар је потпуно одсјекао пола шаке са прстима, а љекари су на вријеме успјели да сашију крвне судове, реконструишу коштане и мекоткивне структуре и тако спасу руку младићу.
Операција је трајала неколико сати, а др Дражан Ерић каже да је овако сложен захват по први пут изведен у Републици Српској.
„Пацијент је задобио ампутациону повреду лијеве шаке, а наш реплантациони тим у оптималном времену је успио да сашије крвне судове који су мањи од 1 милиметра, и поново успостави циркулацију у прстима, те реконструише све коштане и мекоткивне структуре. Операција је урађена прије скоро двије недјеље, пацијент се добро осјећа, прсти и шака имају нормалну циркулацију и младић неће остати инвалид. Ово је велики подухват за нашу установу и цијелу Републику Српску јер смо показали да се и овако сложени микрохируршки захвати могу радити и код нас. Захвалио бих се цијелом тиму без којег не бих успио успјешно да изведем овако сложену операцију.“
Поред др Ерића, чланови тима су доценти ортопед Максим Ковачевић и анестезиолог Миливоје Достић, специјализант опртопедије др Ивана Попадић, специјализант анестезиологије др Драженка Иконић, др Јелена Анднан, инструментарке Рада Кунарац и Зорана Дракул и анестетичар Никола Петровић.
Повријеђени Александар Радовић осјећа се добро, и ускоро би требао да напусти фочанску болницу.
„Захвалио бих се др Ерићу и свим љекарима, и мислим да тек сада знам шта је живот и колико га треба цијенити. Био је довољан тренутак непажње да ми циркулар одсијече руку, и потом је услиједио драматичан пут до Фоче. Болови су били неиздрживи, био сам сломљен али ми је беба која ускоро треба да се роди дала снагу да издржим. Био сам у шоку и полусвјесном стању, а након операције вратио се осмјех на лице“.
Сложена операција реплантације шаке по први пут је успјешно изведена у Републици Српској, а др Ерић раније је у Фочи успјешно извршио реплантацију прста. Након специјализације и усавршавања у Београду и Минхену, др Дражан Ерић положио је стручни испит код чувеног др Милимир Нинковића, шефа Клинике за пластичну хирургију у Минхену.
Др Ерић први је студент Медицинског факултета у Фочи који је докторирао у овој установи, а редован је учесник и предавач на свим великим европским и свјетским скуповима пластичних хирурга. Након предавања у Милану, Београду и Единбургу, који је организовала Краљевска академија наука Велике Британије, др Ерић добио је позив из Америке и ускоро би требао отпутовати на студијско путовање у САД, које су лидер на овом пољу медицине.

Извор: НебојшаВукановић.инфо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар