Дан РС у Београду: Сусрет Херцеговаца са Патријархом Иринејом и Милорадом Додиком

  • Портал Слободна Херцеговина доноси најкомплетнији извјештај са свечаности коју је Представништво РС у Србији уприличило у Старом двору у част Дана РС и годишњици проглашења њеног првог Устава. Као што то и приличи светковинама у којима се слави слобода српског народа, позиву се одазвао велики број Херцеговаца који живе и раде у Србији

IMG_0012

Додик: Србија треба да затражи извјештај о спровођењу Дејтонског споразума!

 

Текст: Трифко Ћоровић/аг.
Фото: Слободна Херцеговина

Председник Републике Српске Милорад Додик је на свечаности у Старом двору којој је присуствовао и председник Србије Томислав Николић рекао да РС и Србија свака са својом одговорношћу доприносе стабилности и миру у региону.

Додик је поручио да је РС окренута миру и слободном животу свих грађана без обзира на разлицитости, али да тражи да буде поштована и да не буде заобиђена у свим глобалним процесима па и ка ЕУ.

“Наш однос према ЕУ зависиће од тога да ли ће ЕУ бити коректна према свима у БиХ. РС веома пажљиво мјери кретања у ЕУ, али ако ЕУ буде селективна у БиХ ми нећемо прихватити такозване европске процесе само због тога што је то обећање неких далеких перспектива и привилегије које нису осјетили ни они који су сада у ЕУ“, рекао је Додик.

Председник РС је нагласио да се претходних година, па и данас, кроз смањење овласћења, покушава њено слабљење.

“Ако нас тјерате да бирамо између онога што волимо и желимо, а то је РС, и онога што нам нудите кроз европску перспективу, а да умањите РС, хвала вам, ми навијамо за РС„, поручио је Додик.

Додик: 1.март синоним за насиље над Србима!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да не постоји дан независности БиХ и да је 1. март један тужан и трагичан догађај, а за Србе синоним за насиље извршено над њима.

“Не постоји дан независности БиХ. Један дио људи у Федерацији БиХ то слави и покушава да то наметне као празник БиХ. То није празник БиХ. Ми немамо ништа против да они то славе као свој празник. Ми имамо своје празнике, то је Дан Републике, 9. Јануар”, рекао је Додик новинарима у Београду, након пријема поводом Дана Републике Српске и првог Устава.
Он је нагласио да ће Република Српска наставити да слави своје празнике, али не жели да јој неко намеће туђе.
Додик је навео да у БиХ не постоји ниједан заједнички празник, осим Нове године и 1. маја и евентуално Дана побједе, али то су међународни празници.
“Ниједан заједнички празник, који славе три народа у БиХ, није ни могућ, јер смо увијек били на различитим странама историје и на различите начине их обиљежавали – неко као побједу, неко као пораз”, истакао је Додик.
Према његовим ријечима, у сваком случају 1. март је, што се Срба тиче, синоним за насиље које је урађено над њима, јер је тада био одржан референдум који није уважавао политичку и демократску вољу српског народа, чиме се „хтјела наметнути политичка воља Бошњака и тада Хрвата Србима у БиХ“.
Он је навео да је на данашњи дан 1992. године проглашен демократски први Устав Републике Српске и да је то био разлог и повод да се у Београду организује свечани пријем за људе у Србији, власт, институције културе образовања и пријатеље Српске.
“Морам да кажем да сам пресрећан што су у суботу поподне, када се очекивало да су многи изван Београда, ипак, дошли на овај пријем, што показује да Србија и Београд има свој истински искрен однос подршке и привржености Српској”, рекао је Додик.

IMG_0041

Предсједник РС међу Херцеговцима: Боро Вукајловић. Жарко Ј. Ратковић, Милорад Додик и Зоран Јањић

Он је нагласио да је РС захвална Србији која је потписница Дејтонског споразума, али од ње и затражио да од високог представника ЕУ за БиХ затражи извештај о спровођењу тог споразума.

Додик је поручио и да РС и Србија не праве никакве завере, али да морају заједно да раде, јер су у питању две државе српског народа које свака са својим одговорностима доприноси миру и стабилности у региону.

Додик се захвалио свим људима који су у поцетку стварања РС имали визију и жели да се она створи, па и онима против којих се воде судски процеси, попут Радована Караџића, наводећи да их народ због тога никада не сме заборавити.

IMG_0055

РС је република свих Срба: Патријарх Иринеј и Светозар Црногорац

Патријарх Иринеј је казао да је РС историјска чињеница која 20 и више година потврђује своје постојање и оправданост свог постојања.

„РС је република свих Срба, како у РС, тако и у Србији, али и оних у расејању на континентима широм света“, истакао је патријарх и РС пожелео благослов, да успева и напредује у свему због чега постоји, да очува богато наслеђе и остави га будућим генерацијама.“

Патријарх Иринеј: Херцеговина има посебно мјесто у мом срцу !

 

IMG_0051

Поносан на своје порекло: Патријарх српски Иринеј окружен Херцеговцима

Пријему поводом Дана РС у Београду присуствовао је и Патријарх српски Иринеј.

Силно се обрадовао неформалном сусрету са представницима херцеговачких удружења.

– Херцеговина има посебно мјесто у мом срцу. Моја је мајка Херцеговка, а у Невесињу и Мостару сам провео своје војничке дане.

IMG_0049

Стекао се утисак да је Патријарх желео још да се задржи са Херцеговцима, али је одлазак предсједника РС прекинуо пријатно ћаскање.

РС је проглашена 9. јануара 1992. године, а 28. фебруара је проглашен њен Устав.

Пријему, којим су у Скупштини града Београда обележена та два датума, присуствовали су и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, премијерка РС Жељка Цвијановић, министри у Влади Србије Велимир Илић, Александар Антић, Вања Удовичић, градоначелник Београда Синиша Мали…

Линта: Споменик српским жртвама је сећање и на херцеговачка страдања !

Освједочени пријатељ Херцеговине народни посланик у скупштини Србије Миодраг Линта сусрео се са представницима херцеговачких удружења.

– Херцеговци су се веома истакли у својим бројним активностима. У најскорије вријеме биће уприличен састанак у Скупштини посвећен Херцеговини на коме ће бити позван Координациони одбор Херцеговаца у Србији, као и представници свих завичајних удружења.
Линта је подсјетио да август памтимо по српском страдању у тзв. Олуји, као и на велико страдање у Светим Пребиловцима.
– Скупштина града Београда је донијела одлуку којом ће на годишњицу страдања Срба у „Олуји“ бити откривен споменик српским жртвама од 1991. године. Херцеговина је претрпјела велики број жртава да би данас РС славила овај празник. Август је мјесец који памтимо по нашим страдањима. Надам се да ће Херцеговци у великом броју доћи на откривање споменика српским жртвама у Београду, а онда би могли заједно да продужимо на литургију и помолимо се у новом Храму у Светим Пребиловцима.

IMG_0064

Светозар Црногорац, Жарко Ј. Ратковић, Јово Дробњак, Миодраг Линта, Сретен Пиштало. Зоран Јањић и Миодраг Дунђеровић

У стварању РС пун допринос је дала и Херцеговина. На позив Представништва РС у Београду овом скупу су се одазвали и представници херцеговачких удружења: Светозар Црногорац (потпредседник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији и председник Клуба Гачана у Београду), Жарко Ј. Ратковић (председник Удружења Требињаца „Јован Дучић“), Зоран Јањић (председник Удружења Невесињаца), Миодраг Дунђеровић (председник ЗК Билећана), Милан Гутић (председник Ћајничана), а најбројнија херцеговачка делегација стигла је из Суботице: Сретен Пиштало, Боро Вукајловић, Милимир Вујадиновић… Ту су били и Јово Дробњак, Велиша Миљановић, Дејан Мастиловић….

Црногорац: Дан Српске требало би да поштују и Муслимани!

Неуобичајено мишљење о данашњем скупу имао је и Светозар Црногорац, председник Клуба Гачана и потпредседник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији.

– Данас смо уживали у лијепој свечаности, коју је добро организовало Представништво Републике Српске у Београду. Свакако бих посебно издвојио веома пријатан разговор представника херцеговачких удружења са српским патријархом Иринејом. Моје је иначе мишљење прилично неубичајено и усамљено, јер сматрам да би празнике Републике Српске требали да славе или бар поштују и Муслимани из Босне и Херцеговине, пре свега због свог доминантно српског поријекла. Ако би сваки од њих озбиљно зачепркао по својој блиској прошлости, већина би вјероватно пронашла добро сакривену икону некадашње Крсне славе.
Црногорац је у даху наставио:
– Муслимани су жртве покварене ватиканске политике коју је још у деветнаестом веку формулисао Калај на принципима завади па владај, што и данас перфектно функционише. А то значи, потребно је фаворизовати католике и приближити њима Муслимане, који ће временом силом или милом прихватити католичку вјеру а све због стварања антисрпског блока, спроводећи тако прозелитску и окупаторску политику Ватикана и Аустроугарске. На жалост опасност такве прљаве политике Муслимани ни до данас нису схватили. Са друге стране СПЦ никада није ни покушавала да спроводи политику прозелитизма, јер је то неспојиво са њеном суштином и основним постулатима православне вјере узајамног поштовања и уважавања других религија.

(Овај текст није дозвољено копирати и преносити без писмене дозволе редакције Слободне Херцеговине)

IMG_0033

Дејан Мастиловић у лепом друштву

IMG_0063

Суботица воли Српску: Милимир Вујадиновић, члан Градског већа и Ненад Иванишевић, државни секретар у министарству рада

IMG_0039

Ускоро и скупштина удружења Требињаца: Велиша Миљановић и Жарко Ј. Ратковић…

IMG_0038

…а и састанак Координационог одбора: Жарко Ј. Ратковић и Светозар Црногорац

20

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар