Фоча: Промовисан практикум за наставнике српског језика

  • Стручна књига „Прилози настави српског језика и књижевности“, чији је аутор просвјетни инспектор Раде Лаловић, одличан је приручник и практикум младим учитељима и наставницима, истакнуто је на промоцији ове књиге у Фочи.

ds

Лаловић је књигу написао на основу анализе школских уџбеника и студијских програма и дугогодишњег искуства у контроли наставног процеса, с циљем правилног чувања и лакшег учења српског језика.

Један од рецезената књиге, наставник српског језика Вукола Секуловић истакао је да је Лаловић у књизи посебну пажњу посветио методици наставе, истражујући са колико знања из те области младе генерације наставника долазе у учионицу.

„Аутор са сигурношћу тврди да се у посљедњих десетак година млади наставници веома тешко уклапају у наставни процес и да имају озбиљних недостатака у знањима из методике наставе, без обзира о ком је предмету ријеч. Према његовом мишљењу, они посједују солидна знања из струке, али када се сретну са практичним проблемима у школи, дјелују збуњено и прилично изгубљено, па чак поједини нису у стању да коректно изведу час“, рекао је Секуловић.

Он је додао да је анализом студијских програма на филозофским и филолошким факултетима, Лаловић закључио да је методика наставе запостављена и да су за дефиците у наставниковом знању одговорни факултети и професори који дозвољавају да студенти положе испит са минималним знањем.

„Тако да свршени студенти, односно професори, долазе у учионицу са неспремним знањем из методике наставе српскога језика. Нормално, тиме се обезвређује сама настава српскога језика, њен квалитет, а онда и генерације излазе из школе, да тако кажемо, полуписмене“, упозорио је Секуловић.

Аутор књиге Раде Лаловић истиче да је мало праксе на факултетима, те да овом књигом жели да помогне младим колегама.

„Млад човјек кад уђе у учионицу први пут, он се судари са нечим што није учио и његово знање је у том случају квалитетно, али методе на које то знање треба представити су на неки начин мањкаве. Због тога практичном дијелу универзитетске наставе треба дати прироитет“, рекао је Лаловић.

Предсједник фочанског Одбора Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ Радисав Машић истакао је да Лаловић у овој књизи указује и на грешке у уџбеницима, од којих су неке срачунато написане, дајући мноштво практичних примјера о језичким дилемама и правилном изговору.

Књига је изашла у издању Општинског одбора „Просвјете“ и Центра за културу и информисање Фоча.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар