Емир Кустурица: Доба нових краљева

  • Стразбур, та скупштина, служи искључиво да потврди оно што се велики договоре, а што им Амерканци дошапну. Демократија није нашла решење за изазове у које је упао капитализам

polemike-kusturica_620x0 (1)

Демократија је у кризи, јер је то данас политички рецепт тотално независан од капитализма.

Главне економске токове сада договара политичко подземље, потпуно отргнуто од оних европских институција, које су, наводно, демократске. Све се, наиме, решава у кабинетима Ангеле Меркел или Франсое Оланда.

Зато је и могуће да Грчка, иако је „друг члан“, у тој европској скупштини може да пева само додолске песме. Биће јој због тога задато нешто што не жели.

Па, где је онда ту демократија?

Стразбур, та скупштина, служи искључиво да потврди оно што се велики договоре, а што им Амерканци дошапну. Демократија није нашла решење за изазове у које је упао капитализам. То је сада неолиберални монархизам, то су полуприватна већања нових „краљева“ из којих излазе пресудне одлуке.

А парламент?

Нити је одговоран, нити одређује путању развоја, или било чега другог. А ови што седе по тим скупштинским салама, појма немају шта су се ови савремени краљеви подземља уопште договорили. Имају само плате, дневнице и привилегије.

Али, ето, демократију немају.

Емир Кустурица, редитељ

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар