9 НОВИХ СЛУЧАЈЕВА У ХЕРЦЕГОВИНИ: Корона стигла у Билећу, у Требињу нових пет случајева, у Гацку три…

  • Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је тестирање 171 лабораторијског узорка, а вирус корона потврђен је код још 11 особа у Републици Српској, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је петоро заражених из Требиња, троје из Гацка и по једна из Билеће, Челница и Оштре Луке.

Ријеч је о пет мушкараца и шест жена. Три жене су млађе животне доби, три средње, док су сви мушкарци средње животне доби.

Код већине особа утврђено је да се ради о породичном или блиском контакту са лицима код којих је раније потврђено присуство новог вируса корона или се ради о секундарном контакту. Дио особа има симптоме Ковида 19, али без јасне епидемиолошке везе.

Тренутно је вирус корона у Републици Српској потврђен код укупно 545 особа, 17 особа је преминуло од посљедица болести изазване новим вирусом корона, док су 262 особе опорављене од Ковида 19.

Тестирано је 39 особа које радеи бораве у домовима за старија лица, као и 18 здравствених радника међу њима и радници у хемодијализном центру у Бањалуци. Тестирано је и 28 особа из локалних каратина или објеката за изолацију. Сви ови узорци су негативни на вирус корона.

У Републици Српској до сада је су на вирус корона тестиране 7.872 особе.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 97 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу Ковид 19 хоспитализовано је 34 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацијиосампацијената.

Код осам пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а једна особа је на неинванзивом моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) су три пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) су 43 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници “Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је четворо пацијената са Ковид 19 обољењем, у Општој болници Требиње осам особа, у Болници “Србија“ у Источном Сарајеву пет и у Болници “Доктор Младен Стојановић“ у Приједору два пацијента.

Када су у питању објекти за изолацијуу којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме Ковида 19, у Студентском центру “Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 78 особа, у Студентском дому у Требињу 18, у Студентском дому у Источном Сарајеву три и у Студентском центру Зворник двије особе.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 4.209 особа, а надзор је завршен код 19.854 особе.

На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушло укупно 58 особа, 63 особе су изашле из каратина и упућене у локалне карантине, а тренутно у каратинима на седам граничних прелаза се налази укупно 11 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно обавјештавају јавност о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Извор: РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар