Додик: Желимо мир, не пријетимо, али не заборављамо…! (ВИДЕО)

  • Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас из Доње Градине, поводом обележавања 70 година од пробоја из логора смрти Јасеновац, да такав злочин није виђен на овим просторима – ни пре, ни после.

ZVANICE TOKOM CEREMONIJE

Зато, казао је Додик, Јасеновац остаје као свједок времена да једна фашистичка творевина, НДХ својом идеологијом и настојањем да Србе склони са ових простора, није оклијевала да то учини ни према дјеци, којих је убијено преко 20.000.

Тада деца, додао је, нису знала ни зашто се ту налазе и веровала су да ће једног дана изаћи, али су убијена само зато што су припадала српском народу и што нису спремна да своју слободу тек тако дају.

„Зато је кључна реч овдје слобода, најскупља ријеч која у српскoм народу постоји је слобода, да се живи да се преживи геноцид… Слобода је била и порука нама да се боримо за будуће и све наше генерације, да ту слободу живимо на прави начин… А слобода је за нас увијек значила начин на који ћемо преживјети, слобода је данас борба за наша права…. Слобода је данас једина жеља свих нас, слободу морају да разумију они који покушавају да нам креирају живот, слобода је била на уснама оних који су нам довикнули да бранимо отаџбину, језик и крсну славу“, пручио је Додик.

Председник Српске је рекао и да „нисмо разумјели,да вапај и страдања који су несумњиво геноцидног карактера била порука да Срби никада не смију дозволити да буду стјерани у државе које их тако безочно ликвидрају“.

„Зато ратове из 90-тих година не може нико да схвати, а да се не окрене и погледа шта је било у Јасеновцу и шта је било са Србима у Другом свјетском рату“, рекао је Додик.

Зато смо, поручио је Додик, данас овдје на мјесту велике туге која никада неће отићи одавде, туге која је лелек, плач јаук, која се разлазе овом шумом пољима, у нашим душама, и у нашим срцима и никада неће нестати.

Подсетивши да је у Јасеновцу убијено 700.000 људи, међу којима је највише Срба, Додик је поручио да су представници Србије и Српске данас заједно на том месту.

„Двије наше државе, РС и Србија, заједно концентрисани око наших страдања, шаљемо поруке мира. Никоме нећемо пријетити или рећи да имамо намјеру да се осветимо, али је веома тешко заборавити… Тешко је себе увјерити да о овоме треба ћутати“, истакао је он.

Према његовим речима, Владе Србије и РС овим показују да у великим националним страдањима и плановима треба да будемо заједно.

„То радимо и то ћемо чинити. Нама је веома важно да Србија буде најјача земља региона, ми смо загледани у Србију и желимо њену моћ. Не зато да би она била пријетња, него да би нам била сигурно уточиште и да би имали адресу на коју бисмо могли да се окренемо“, рекао је Додик.

“ Морам, међутим, да кажем неке ствари – Срби су највећи страдалници и оног и овог рата, народ који је највише страдао у бившој Југославији. Срби су вјеровали у Југославију. Ми морамо да кажемо да је то заблуда. Југославија је овдје сакрила чињеницу о убијању. Комунистичка власт је, због наводног помирења или нечег другог, сакрила чињеницу о ономе шта се догодило у Јасеновцу… Зато је то постало мит“, рекао је Додик.

Срби, додао је, не могу да више ћуте о томе, јер видимо прекрајање ове историје и покушаје да други приграбе себе незаслужене заслуге за борбу.

„Зато је важно овдје, и веома сам поносан, што могу да кажем да сам са господином Вучићем договарао и разговарао да ћемо укључити у реализацију једног мега-филмског пројекта о Јасеновцу како би се будућим генерацијама изнијеле чињенице на најбољи могући начин“, најавио је Додик.

Он је рекао и да РС себе доживљава као логичну последицу свега што се у историји дешавало на овим просторима.

РС је, поручио је Додик, добро место за живот, довољно је широка за све и може да прихвати различитости, али оно што се мора то је поштовање РС.

„РС неће изгубити своја права, наставиће да брани своју моћ заједно са Србијом, свидјело се то коме или не“, казао је Додик и поновио да је БиХ само оквир који су Срби прихватили.

Ми желимо мир, али не желимо да изгубимо себе. Ако нема РС нема ни нас овдје, ако нема РС нема ни сјећања на ово мјесто и ова страдања, ако нема наше љубави према према Србији нема ни српског народа“, поручио је председник Српске истакавши да су сви ратови који су овде вођени били беспотребни.

jase_620x0

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА

Дан сећања на жртве Јасеновца обележава се поводом ослобађања усташког концлогора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у поробљеној Европи, који историчари називају и „српски Аушвиц“.

За датум обележавања узет је 22. април – дан када је група од 1.075 преосталих логораша тог дана 1945. кренула у пробој из логора Јасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора.

Према проценама које је на основу првих ексхумација извршила државна Комисија фНРЈ, а које је потврдио и Центар „Симон Визентал“, у јасеновачким логорима је нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

НДХ је у једном надмашила нацисте – била је једина држава која је имала посебне логоре за децу – Сисак и Јастребарско, кроз које је прошло 33.000 малишана, а убијено близу 20.000 деце до 14 година старости.

Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора „Јасеновац“, формиран је у августа 1941. године.

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар