Слободна Херцеговина » ЕПИСКОПИ И БИСКУПИ ЗА НАУЧНУ ИСТИНУ О СТРАДАЊУ У РАТОВИМА: Не желимо да будемо заробљеници прошлости и губитници у садашњости

ЕПИСКОПИ И БИСКУПИ ЗА НАУЧНУ ИСТИНУ О СТРАДАЊУ У РАТОВИМА: Не желимо да будемо заробљеници прошлости и губитници у садашњости

  • Епископи Српске православне цркве и католички бискупи у Хрватској заложили су се заједно да се научно истражи и аргументовано утврди истина о страдању у вријеме Другог свјетског рата и у вријеме рата у Хрватској од 1991. дo 1995. године да би се престало лицитирати бројем страдалих и да би им се вратило достојанство које имају као жртве.

„Свјесни смо да међусобним оптуживањем, манипулисањем историјском истином, интерпретацијом ратних збивања у дневнополитичке сврхе, вређањима и понижавањима због припадности одређеној нацији или вјери, остајемо заробљеници прошлости и губитници у садашњости“, наведено је у заједничкој изјави након састанка у Пожеги, у Хрватској.

Епископи и бискупи, који су се састали у Бискупском дому у Пожеги, сјетили су се тешких страдања српског и хрватског народа, као и страдања других грађана Хрватске у недавној прошлости у ратним сукобима, прогонима и убијањима, узрокованим мржњом, објављено је на сајту Српске православне цркве.

„Дубоко жалимо сваку недужну жртву било којег народа, вјере или политичког увјерења из наше недавне прошлости и свједочимо да свако зло и неправду нанесену њима `побјеђујемо кроз Онога који нас је заволио`“, нагласили су епископи и бискупи.

Подсјећајући да им је Бог дао „службу помирења“ и да је Христос рекао да треба бити милостив, епископи и бискупи су навели да се моле за праштање, али и да се чува помен на недужне жртве.

„Да својим праштањем будемо већи од почињеног зла које нас је понизило и да без осветничких мисли и осјећања мржње у очишћеном памћењу чувамо спомен на наше недужне жртве, лијечимо рањене душе, ширимо повјерење и разумијевање међу појединцима и народима и на тај начин јеванђелским путем постављамо темеље бољој и праведнијој будућности у нашој домовини за сваког човјека“, додаје се у изјави.

Црквени званичници су посвједочили заједничку вјеру у истог Господа Исуса Христа „који даде себе за нас“, те изразили једни другима поштовање, подијелили радости и наде, потешкоће и проблеме заједница које предводе.

Они су изразили увјерење да ниједна стратегија, усмјерена против другог човјека, народа или цркве не може бити успјешна јер није у складу с Божјим наумом о човјеку и Његовом побједом над злом и смрћу, оствареној у Христовој љубави на крсту.

„Нека Господ благослови наша братска осјећања, добронамјерне мисли и искрене намјере“, истиче се у заједничкој изјави.

У саопштењу СПЦ наводи се да су се епископи и бискупи сусрели на позив пожешког бискупа Антуна Шкворчевића, који је изразио увјерење да је на скупу епископа и бискупа остварено расположење које Свети апостол Павле препоручује Kолошанима да је „у свему Христ“ и да међу њима нема разлике јер су сви изабраници Божији и треба да опраштају једни другима.

Бискупи и епископи су у разговору образложили важност својих сусретања у служби промовисања отворености, повјерења, доброхотности, разумијевања, уклањања предрасуда.

На скупу је истакнуто да је у Хрватској на јавној сцени велика количина негативних ставова, злонамјерних приступа, бављења негативностима код других, а прелажења преко сопствених, што раздваја људе, ствара неповјерење и удаљава једне од других.

Епископи и бискупи су се заузели за јеванђелска полазишта у међусобним односима и дјеловању, за заједничке наступе у јавности, како би охрабрили вјернике да промовишу заједништво изнад сваке националне и политичке искључивости.

У разговору је дотакнуто више актуелних питања из јавног живота, с посебним освртом на расправе о страдањима бројних људи у Другом свјетском рату и непосредно послије њега, као и о још неизлијеченим ранама које је у душама многих оставио рат од 1991. до 1995. године, како Хрвата тако и Срба, посебно оних чији су најближи убијени или су нестали, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина