ЕПИСКОПИ И БИСКУПИ ЗА НАУЧНУ ИСТИНУ О СТРАДАЊУ У РАТОВИМА: Не желимо да будемо заробљеници прошлости и губитници у садашњости

  • Епископи Српске православне цркве и католички бискупи у Хрватској заложили су се заједно да се научно истражи и аргументовано утврди истина о страдању у вријеме Другог свјетског рата и у вријеме рата у Хрватској од 1991. дo 1995. године да би се престало лицитирати бројем страдалих и да би им се вратило достојанство које имају као жртве.

„Свјесни смо да међусобним оптуживањем, манипулисањем историјском истином, интерпретацијом ратних збивања у дневнополитичке сврхе, вређањима и понижавањима због припадности одређеној нацији или вјери, остајемо заробљеници прошлости и губитници у садашњости“, наведено је у заједничкој изјави након састанка у Пожеги, у Хрватској.

Епископи и бискупи, који су се састали у Бискупском дому у Пожеги, сјетили су се тешких страдања српског и хрватског народа, као и страдања других грађана Хрватске у недавној прошлости у ратним сукобима, прогонима и убијањима, узрокованим мржњом, објављено је на сајту Српске православне цркве.

„Дубоко жалимо сваку недужну жртву било којег народа, вјере или политичког увјерења из наше недавне прошлости и свједочимо да свако зло и неправду нанесену њима `побјеђујемо кроз Онога који нас је заволио`“, нагласили су епископи и бискупи.

Подсјећајући да им је Бог дао „службу помирења“ и да је Христос рекао да треба бити милостив, епископи и бискупи су навели да се моле за праштање, али и да се чува помен на недужне жртве.

„Да својим праштањем будемо већи од почињеног зла које нас је понизило и да без осветничких мисли и осјећања мржње у очишћеном памћењу чувамо спомен на наше недужне жртве, лијечимо рањене душе, ширимо повјерење и разумијевање међу појединцима и народима и на тај начин јеванђелским путем постављамо темеље бољој и праведнијој будућности у нашој домовини за сваког човјека“, додаје се у изјави.

Црквени званичници су посвједочили заједничку вјеру у истог Господа Исуса Христа „који даде себе за нас“, те изразили једни другима поштовање, подијелили радости и наде, потешкоће и проблеме заједница које предводе.

Они су изразили увјерење да ниједна стратегија, усмјерена против другог човјека, народа или цркве не може бити успјешна јер није у складу с Божјим наумом о човјеку и Његовом побједом над злом и смрћу, оствареној у Христовој љубави на крсту.

„Нека Господ благослови наша братска осјећања, добронамјерне мисли и искрене намјере“, истиче се у заједничкој изјави.

У саопштењу СПЦ наводи се да су се епископи и бискупи сусрели на позив пожешког бискупа Антуна Шкворчевића, који је изразио увјерење да је на скупу епископа и бискупа остварено расположење које Свети апостол Павле препоручује Kолошанима да је „у свему Христ“ и да међу њима нема разлике јер су сви изабраници Божији и треба да опраштају једни другима.

Бискупи и епископи су у разговору образложили важност својих сусретања у служби промовисања отворености, повјерења, доброхотности, разумијевања, уклањања предрасуда.

На скупу је истакнуто да је у Хрватској на јавној сцени велика количина негативних ставова, злонамјерних приступа, бављења негативностима код других, а прелажења преко сопствених, што раздваја људе, ствара неповјерење и удаљава једне од других.

Епископи и бискупи су се заузели за јеванђелска полазишта у међусобним односима и дјеловању, за заједничке наступе у јавности, како би охрабрили вјернике да промовишу заједништво изнад сваке националне и политичке искључивости.

У разговору је дотакнуто више актуелних питања из јавног живота, с посебним освртом на расправе о страдањима бројних људи у Другом свјетском рату и непосредно послије њега, као и о још неизлијеченим ранама које је у душама многих оставио рат од 1991. до 1995. године, како Хрвата тако и Срба, посебно оних чији су најближи убијени или су нестали, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар