КОНЗУЛАРНА КАНЦЕЛАРИЈА СРБИЈЕ: Желимо да створимо услове за останак младих у Херцеговини

  • Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао је Срни да канцеларија у Требињу, осим пружања конзуларних услуга становницима, посебну пажњу поклања унапређењу привредне, културне, образовне, медицинске и других видова сарадње овог дијела Републике Српске са Србијом с циљем стварања услова да млади остају на овим просторимa.


„Тренутно је у фокусу конкретизација економске сарадње која је препозната у пројекту ‘Херцеговачка кућа’, односно пружање помоћи у организовању производње аутохтоних пољопривредних производа који би се могли пласирати на тржиште Београда“, рекао је Николић и подсјетио да је Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Србије Бањалука са сједиштем у Требињу отворена у априлу.

Он је истакао да ће таквим приступом бити омогућено запослење значајног броја становника Источне Херцеговине, уз истовремену промоцију туристичких потенцијала Требиња, Невесиња, Гацка, Билеће, Берковића, Љубиња и Источног Мостара.

Николић је навео да се истовремено реализује и пројекат помоћи грађанима Требиња, као и општина које гравитирају на том подручју, кроз организацију боравка најеминентнијих медицинских специјалиста из Београда, који викендом пружају услуге бројним пацијентима.

„Тако је у јулу у Требињу боравио кардиолог београдске Војно медицинске академије /ВМА/ – пуковник Ненад Ратковић, који је прегледао више од 50 пацијената са листе чекања“, рекао је Николић.

Он је додао да ће те активности бити настављене и у наредном периоду доласком других врхунских специјалиста за које болница у Требињу буде показала највише интересовања.
Конзул Конзуларне кацеларије у Требињу Радослав Илић рекао је Срни да су отварањем Конзуларне канцеларије у Требињу створени услови да се сарадња Србије и Српске додатно ојача и на југу Републике Српске.

„На тај начин Србија је, кроз дипломатско деловање, присутна у свих седам општина Источне Херцеговине и активно учествује у изналажењу начина да им се побољшају услови живота и пружи перспектива младима да остану на овим просторима“, рекао је Илић.

Према његовим ријечима, након отварања Конзуларне канцеларије у Требињу покренут је већи број активности, како би се сарадња и помоћ општинама Источне Херцеговине додатно унаприједили.

Он је подсјетио да је отварању Конзуларне канцеларије у јулу присуствовао и предсједник Србије Александар вучић, који је тада поручио да је Србија, захваљујући чињеници што је сада стабилнија и може помоћи, у прилици да пружи додатну финансијску и другу подршку Српској.

„Након тога, уследиле су одлуке Владе Србије којима је Републици Српској донирано око 10 милиона евра у виду помоћи за реализацију различитих пројеката, на основу чега је министар финансија Српске Зоран Тегелтија у мају потписао уговоре са градоначеницима и начелницима општине из Српске, који су примили донацију за конкретне пројекте, вредну око пет милиона евра“, навео је Илић.

Он је додао да је Влада Србије почетком јуна дала сагласност и да се општини Невесиње уплати 150.000 евра за реконструкцију Дома културе, те да се Координацији Срба Мостара упути једнократна финансијска помоћ у износу од 125.000 евра, за реализацију пројеката од интереса за српску заједницу у Мостару, као и да се додијели помоћ од 2.500.000 евра за изградњу магистралног пута Гацко – Фоча, деоница Тјентиште – Брод на Дрини – Шћепан поље.

„Упоредо с тим, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије финансијски је подржала низ пројеката из области културе који су реализовани у оквиру манифестације ‘Требињско културно љето’, у којима је посебно учешће имала и Конзуларна канцеларија у Требињу“, рекао је Илић.

Према његовим ријечима, до сада је у Козуларној канцеларији поднесено 265 захтјева за пријем у држављанство Републике Србије, којима су обухваћена 404 лица.

„Истовремено је уручено више од 200 решења о пријему у држављанство Србије грађанима Источне Херцеговине, који су захтеве поднели претходних година посредством Генералног конзулата Републике Србије у Мостару“, навео је Илић.

ИЗВОР: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар