Министар Мирјанић у Невесињу: Подстицаји ће бити плаћени у развученом року!

  • Сусретом са начелником општине Невесиње Момчилом Шиљеговићем и представницима локалних привредних субјеката министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади РС Стево Мирјанић започео је данас дводневну посјету општинама источне Херцеговине.

Разговарано је о више тема из области аграрне привреде и проблемимима произвођача млијека.

Министар Мирјанић је најавио да ће сви подстицаји пољопривредницима бити уредно исплаћени, само ће одређени рокови бити развучени. Учесници састанка изразили су спремност да одлучније раде на коришћењу расположивих ресурса који постоје на подручју општине, а тренутно се не користе.

Договорено је да Министарство пољопривреде, Општина Невесиње и Завод за педологију из Бањалуке направе инвентаризацију земљишта и тачно утврде колико је површина дато под закуп и концесију. Преостали дио продуктивног земљишта биће усмјерен у функцију производње. Како је најавио Мирјанић, ангажман Геодестске управе РС требао би једнообразно бити ријешен за све општине Републике Српске.

Министар Мирјанић је подсјетио на актелне пројекте ресорног министарства који се односе на улагања у систем наводњавања, а најавио је да ће Влада РС подржати и домаће произвођаче меса.

Начелник општине Момчило Шиљеговић рекао ће у оквиру програма „Водовод и канализација РС“ идуће године бити инсталиран пречистач за воду и ријешене потешкоће потрошача у вишим зонама.

– То ће отклонити проблеме и грађана и привредних субјеката – истакао је Шиљеговић.

Невесињски произвођачи млијека нагласили су да највише проблема имају у примарној производњи и наплати потраживања. Посао им отежавају и неповољни климатски услови и кашњење подстицаја.

Извор: Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар