ХЕРЦЕГОВЦИ У СРБИЈИ СА МЛАДЕНОМ ИВАНИЋЕМ: Истрајним радом до заштите српских права у Федерацији БиХ

  • Делегација Координационог одбора завичајних херцеговачких удружења у Србији угостила је у просторијама Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду српског члана предсједништва БиХ Младена Иванића.

Божо Миловић, Миодраг Дунђеровић. Зоран Јањић, Милан Зечар, Весна Вуковић, Зоран Бутулија, Младен Иванић, Борислав Кркелић, Раде Црногорац и Светозар Црногорац

Скуп је у име домаћина Удружења Требињаца „Јован Дучић“ поздравио Зоран Бутулија, а потом је реч узео замјеник предсједника Координационог одбора Светозар Црногорац који је присутне обавијестио да је након писма упућеним највишим политичким институцијама Републике Српске, српски члан предсједништва БиХ Младен Иванић показао велико занимање што је резултирало данашњим састанком.

Црногорац је присутне упознао и са недавном посјетом делегације Координационог  одбора код Високог представника УН у БиХ Валентина Инцка чији је крајњи резултат веома оштро писмо које је Инцко упутио начелнику општине Смиљану Видићу.

Младен Иванић је похвалио рад Координационог одбора оцјенивши као велики успјех што је Валентин Инцко реаговао тражећи јасне одговоре од начелника Чапљине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 
ИНЦКО ПИСАО НАЧЕЛНИКУ ЧАПЉИНЕ: Видићу, доставите доказе око власништва земљишта у Пребиловцима!

– Не сјећам се да је некада раније Високи представник УН у БиХ тако конкретно реаговао – оцјенио је Иванић уз опаску да се овакве ствари могу ријешити дугорочним и истрајним радом.

У веома отвореном разговору он је изнио своје виђење ситуације у Федерацији БиХ, са посебним освртом на стање у Долини Неретве и Пребиловцима.

– Чињеница је да Срби ни у једном кантону који је под контролом хрватског народа немају статус конститутивног народа, а као изговор често се може чути да је то из разлога што се хрватски народ, на нивоу Федерације БиХ, такође бори за конститутивност – рекао је Иванић,  који је показао и велики сензибилитет према мученичким Пребиловцима наводећи да је слична ситуација и са многим другим српским стратиштима у Федерацији БиХ. Навео је примјер готово потпуно заборављених и запуштених Шушњара или Гаравице оцјенивши да ни српски медији нису посветили потребну пажњу да се ово питање наметне као тема и властима у Федерацији БиХ.

Иванић се у току разговора  осврнуо и на процес регистрације некретнина у Федерацији БиХ наводећи да је веома важно мотивисати људе да прате стање на терену и искористе право да упишу право на своје некретнине.

Иванић је рекао да разумије људе који су незадовољни зато што је рок за регистровање некретнина ограничен на годину дана од тренутка кад се распише јавни позив и што нема позива на кућну адресу, али је напоменуо да је право на апелацију истекло прије његовог мандата и да се у овом тренутку мало тога може промјенити.

– Разговарао сам са људима из Европске уније који финансирају овај пројекат и од њих добио увјеравања да, уколико се појаве само три имена са релевантним доказима о неправилностима, постојећи начин регистрације некретнина могао би да се обори. То сам пренио и Координацији за заштиту српске имовине у ФБиХ, али до сада није упућена ниједна конкретна примједба – рекао је Иванић изражавајући пуну спремност да се максимално ангажује.

Иванић се осврнуо и на надолазеће изборе у БиХ најављујући да је ово за њега „посљедња изборна трка“.

Иванић је позвао све грађане Републике Српске  који живе и раде у Србији да искористе своје право гласа и да се пријаве у ЦиК до 24 јула 2018. године  и тако стекну право да учествују на октобарским општим изборима.

– Свако има право да гласа за ону политичку опцију којој вјерује, али општи је интерес српског народа да се  на изборе изађе у што већем броју. Важно је да покажемо колики је потенцијал српског народа – закључио је Иванић, који се осврнуо и на изборе у Федерацији БиХ.

– Иницијатива за заједничку српску листу у Федерацији БиХ је веома здрава и реална. Најважније је да људи у својим локалним заједницама покажу слогу и направе договор  – закључио је Иванић и поручио  да  ће сасвим сигурно 6. августа бити у Пребиловцима.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар