ДЕВЕТА РАШТАНИЈАДА У ГАЈДОБРИ: Укус завичаја и витешког надметања

 • Протеклог викенда у Гајдобри је одржана традиционална девета Раштанијада или тамичење у спремању раштан чорбе са браветином, чиме су на најљепши начин у „Малој Херцеговини“ завршене овогодишње Петровданске свечаности.

G 04A

Пише: Миливоје Бештић
Фото: Никола Јаничић
Извор: Слободна Херцеговина

Због изузетно врелог јулског дана,када је метеоаларм показивао температуру ближе 40 него 38, ове године се такмичило мање екипа него раније (укупно 14 ) из Гајдобре,Нове Гајдобре и Бачке Паланке,а забиљежено је и мање посјетилаца него претходних година.

G 01

Па ипак, екипе тако звучних имена као што су „Илићи-Лукавац“, „Лазов трг“,Мајевица“,“Пријатељи,браћа и кумови,“, „Јадран“,“Дунав“ и друге стрпљиво и зналачки крчкале су читаво поподне, или од 16 до 20 часова котлиће са чорбом ,која се састоји од само пет састојака: рашан, браветина, кромпир, со и вода.Ово правило није прописао жири, него посни вијекови у  Херцеговини, Далмацији, Црној Гори, Медитерану.., гдје се ова лисната врста купуса одвајкада гаји.

G 03

Како каже овогодишњи домаћин и предсједник Организационог одбора Саво Бакмаз, половина раштана се гаји у баштама Гајдобре, а друга половина    за такмичење стигне аутобусом из Требиња.

G 07

 

–Раштан или раштика је нискокалоричан са свега 27 калорија,али је извор витамина А,Б,Ц,калијума, калцијума и мангана и овдје је веома мало једе,што је права штета. Најукуснија је послије мраза и захлађења,а користи се највише зими и у рано прољеће-истиче Бакмаз.

G 17

Секретар мјесне заједнице Гајдобра Милован  Савић подсјећа да је најукуснији раштан из Попова поља „они му нешто знају“ и да је тајна спремања-што се дуже кува све је бољи,а никако га не треба мијешати, него само протрести суд у коме се кува.

G 04 G 11 G 12

Док се раштан чорба крчкала,а екипе хладиле пивом, на стадиону  малих спортова трајала су такмичења у вишебоју.

G 14

У бацању камена с рамена најбољи је био Ристо Вукадиновић, у скоку у даљ-Марко Савовић, у потезању штапа Милан Мрковић,а у потезању конопа екипа „Има један тим“.

G 06

Занимљиво је да је у ревијалном дијелу програм, у скоку у даљ или „скока јуначкога“ наступио и 84-огодишњи Младен Ђордан из Попова поља, Гајдобранин од 1945.када је овдје доселило преко 3.000 Херцеговаца и када су спирили прва огњишта и населили се у плодној бачкој равници.

G 19 G 18 G 20

Стручни жири, који је предводио проф.др Јово Радош из Гајдобре, је увече, уз музичко забавни програм, прогласио најбоље екипе и то: „Exalplast““ , „Има један тим“ и „Прекобарци“ сви из Гајдобре, којима су домаћини уручили роштиље, котлиће,таландаре и друге поклоне спонзора.И сви су уживали у пјесми,забави, гусларском умијећу савезног првака Вељка Ђурановића и наравно-раштан чорби.Јер,као што рече пјесник Божо Глоговац:“Боље да ме пушка погоди-него да ме раштан прескочи“.

                                                                              

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
 1. Ima jedan tim Reply

  Manifestaciju je obeleziva ekipa „IMA JEDAN TIM“
  Navijaci Partizana..
  Njih preko 50 su cio fan pevali,veselili i pobedili u natezanju konopca..
  U spremanju ratana su bili drugi ali po svemu su obrlezili ovu lijepu manifestaciju !!
  Ziveo Partizan i majka Srbija !!

Оставите коментар