Српска витешка надметања “Душанов мач, Стефанов штит“ окупила преко 150 учесника

У оквиру пројекта “Повратак традицији – ћирилична култура и традиционалне игре” уз подршку Републике Србије, Kњижевно удружење “Сусрет” данас је на базену Брегови организовало манифестацију традиционалних српских витешких надметања “Душанов мач, Стефанов штит“, која је окупила 150 учесника.
Идеја је била, кажу организатори, да се на једном мјесту прикажу витешка надметања из времена цара Душана – скок у даљ, бацање камена с рамена и потезање конопа.


Милана Бабић предсједник књижевног удружења “Сусрет“ истакла је да имамо историју са којом можемо да се дичимо и да идемо у правцу очувања наше културне и духовне традиције.
„Двије велике личности српске историје, цар Душан силни и деспот Стефан Лазаревић одабрани су не само с тога што су велике личности српске историје, него што су два симбола онога што Срби могу да буду у тешким околностима“, закључила је Бабић.
Шеф Kонзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бањалука са сједиштем у Требињу, конзул Радослав Илић, приликом отварања рекао је да овај назив није случајно одабран јер витезови су кроз своју историју познати као најоданији сљедбеници и припадници свог народа, не жалећи себе били спремни да се жртвују за слободу и част.

 


„Својим витештвом, храброшћу, знањем, умећем, успели су да одбране највише интересе свог народа, а ми данас присуствујемо манифестацији где ће витезови показати своју способност у спортском надметању, али и у томе какав пример могу дати младима којих овде на сву срећу има знатно више од оних који су зашли у озбиљне године. То је доказ да Требиње, источна Херцеговина и Република Српска, српски народ, има перспективу кроз овакву младост“, истакао је Илић.
Запажене резултате постигли су многи представници требињских спортских тимова, а посебну атракцију представљали су чланови Kарате клуба „Раванград“ из Сомбора.
Такмичење у потезању конопца показало је колико имамо квалитетних тимова у цијелој Херцеговини, а најбољи су били „Српски соколови“ из Невесиња.
Да је препозната величина ове манифестације свједочи и то што је познати умјетник Оливера Милуновић на свили урадила ликове цара Душана и деспота Стефана Лазаревића.

 

У забавном дијелу програма учествовала је етно група „Симонида“ из Невесиња и ученици требињских школа.


Манифестацију је организовао Kњижевно удружење „Сусрет“ Требиње у сарадњи са ЈУ „Требињеспорт“ и „Базени“, уз подршку Министарства спољних послова Србије -Управе за дијаспору и сарадњу са Србима у региону.

М.И. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар