РОЂЕНДАН СТАРЕ ХЕРЦЕГОВАЧКЕ КУЋЕ: Дух завичаја у Београду (ФОТО)

  • Уз звуке гитаре, сир, пршут, кобасице, врхунска херцеговачка вина и пиво на Палилулској пијаци 29. децембра 2021. године Стара Херцеговачка кућа предвођена власником Давором Даниловићем прославила је други рођендан.

Отворена уочи пандемије, Стара Херцеговачка кућа је свакако једнa од најатрактивнијих радњи најмодерније београдске пијаце. Како да не буде, кад је то простор у коме се поред трговине може сјести и уз чашицу, мезу и кафицу поразговарати.

Херцеговина у Србији није само синоним за славне личности, већ се препознаје и по врхунским специјалитетима које су Бог и природа дали.

Да Београђани не би губили вријеме тражећи најбоље што Херцеговина нуди, репрезентативна селекција производа је сабрана у Старој Херцеговачкој кући.

Прва радња отворена је прије три године Булевару Краља Александра бр. 210 и својим оригиналним изгледом, као и јединственом понудом робе одмах је постала оријентир у најфреквентијој београдској трговачкој улици.

– Наш циљ није само да тргујемо, већ да српску Херцеговину промовишемо на најбољи могући начин – поручио је Даниловић.

Житељи престонице су брзо препознали квалитет производа и велико интересовање је створило потребу да се посао прошири. Избор је пао на тада тек реновирану Палилулску пијацу и 30. децембра 2019. године свечано је отворена радња означена као локал 21.

Тек што се озбиљније почело пословати наступила је корона, али довитљиви Херцеговци су тиме добили мотив да створе јединствен херцеговачки производ.

– Почетак није могао да буде тежи, али прилагодили смо се новонасталој ситуацији. У сарадњи са Љекобиљем понудили смо јединствен херцеговачки асептик. За разлику од других, његова улога није само да дезинфикује руке, већ их уједно штити и његује, што су препознали наши потрошачи, посебно даме – прича Даниловић.

Према његовим ријечима, на самом почетку купци су углавном били људи херцеговачког поријекла.

Стара Херцеговачка кућа је Херцеговцима скратила пут до завичаја. Све што узимају кад пођу у завичај, носећи веће количине по аутомобилима и понекад се плашећи каква ће бити реакција цариника, сад могу да нађу у Београду. На тај начин не морају да одједном троше већу количину новца, већ по потреби купују оно што им заиста треба – каже Даниловић.

Он истиче да је временом дошло и до неких нових трендова, па је све већи број купаца чије поријекло нема никаве везе са Херцеговином.

– Многи су захваљујући туристичким путовањима открили Херцеговину и њене чари. И сам будем фасциниран кад се увјерим да у великом избору вина веома добро разликују произвођаче. Купци из Старе Херцеговачке куће имају веома истанчан и префињен укус – са поносом истиче Даниловић и открива да вина нису најтраженији производ.

– Сир и кајмак из мјешине, као и сви остали млијечни производи су заправо оно што се највише купује.

Стални купци добро знају кад стиже роба и већ првог дана по испоруци се распрода највећи дио – каже Даниловић.

Међу купцима су и многе познате личности из области спорта, културе, политике…

– Било би некоректно да без њихове сагласности истичем имена, али могу да кажем да међу сталним купцима имамо прослављене српске репрезентативце који су вјерни купци херцеговачког меда – каже Даниловић.

Напомиње да је добар мед незамислив без чајева Љекобиља.

У разговор се укључила и продавачица Валентина која ради у трговини на Булевару.

– Велико откриће за наше купце је природна козметика. Многи први пут купују са скепсом, али веома брзо се врате и постају стални купци. Најтраженија је козметика од смиља, која храни, али и затеже кожу.

Према њеним ријечима, постоји велико занимање и за херцеговачку лозу, а за оне најпробирљивије ту је и траварица из манастира Тврдош направљена са додатком од 24 љековите биљке.

На сајту Стара Херцеговачка кућа са радом је кренула и онлајн продавница.

– Захваљујући сајту херцеговачки производи су доступни свим грађанима Србије. Мада је пандемија глобално промјенила пословање, ипак, код наших људи није заживјела навика да се купује преко интернета. На неки начин то је и разумљиво, јер они овдје дођу не само да купују, већ и да се сретну и друже. Кад се проба херцеговачки сир и вино, онда се зачује и ганга, баш као у завичају – са осмјехом прича Даниловић и открива будуће планове.

– Куповина преко интернета показује да највеће интересовање за херцеговачке производе постоји у Новом Саду и Зрењанину. План је да у будућности покушамо да и у ова два града приближимо дух Херцеговине – закључио је Даниловић.

За добру атмосферу побринуо се Рајко Ђоковић, па су окупљени уживали слушајући пјесму и гитару испратили 2021. са надом да ће са Новом годином сви проблеми остати у прошлости.

Текст и фото: Трифко Ћоровић

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар