ДЕЈАН ТАРАНА: Помозите градњу цркве Свете Варваре у Кочелима!

  • Прије мјесец дана у селу Кочела почела је изградња цркве Свете великомученице Варваре на темељима старе цркве која према запису из Дубровачког архива датира из 1488. године и једна је од најстарих цркава на овом подручју. Занимљиво је да се на подручју Требињске шуме и Поповог поља у селима Ђедићи и Струјићи налазе цркве посвећене истој светитељки.

Према ријечима Дејана Таране, предсједника Црквеног одбора Кочела, упознати смо да грађевинске радове на изводи група неимара из Невесиња на челу са Младеном Жераићем, који на најквалитетнији начин уграђују сваки камен који је већином са рушевина старе цркве.

Неимари имају велико искуство, јер су у цијелости изводили радове на Храму Васкрењсења у Пребиловцима, Цркви Мученика Станка под Острогом, као и неких мањих црквених објеката.

Иако Црква није заштићена као културно-историјско наслеђе испоштоване су све процедуре и одрађена су археолошка истраживања која је водио професор Александар Ратковић.

– Досадашњи рад је плод наше слоге и саборности свих сељана окупљених са једним циљем, а то је да овај започети пројекат приведемо намјени и самим тим се одужимо прецима и у аманет оставимо потомцима да бар одржавају оно што ћемо ми саградити –  каже Тарана, који се захвалио свим досадашњим приложницима.

– Овим путем желим и да се захвалим свима онима који су на било који начин помогли до сада и замолим људе добре воље који имају могућности да нам помогну како би ако Бог да на прољеће 2019. године освештали  и привели намјени нашу малу, али с љубављу велику светињу Цркву Св. великомученице Варваре – поручио је Тарана

Сви који су вољни да помогну могу да се јаве на број телефона 065/753/486, или да уплате средства на рачун код Уникредит банке на рачун Црквценог одбора Кочела – 5517002229684990.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар