ВОЋКА ЧУДНОВАТА: „Сибирски“ орах у Загори

  • Да је орах воћка чудновата није приметио само велики песник, његовом чуду чудили су се и још се чуде многи.

 

Орах се гаји у Европи највише у Француској, у Италији и Грчкој, а на просторима бивше Југославије, скоро у свим крајевима. Веома је распрострањен, од Хималаја до Сибира.

У свету је позната двадесет једна врста ораха.

У висину може израсти од десет до тридесет, па и више метара, има шиљате листове дужине око десет сантиметара, а плодове са танком и тврдом кором и језгром са пуно уља и масних киселина омега 3.

Да је орах воћка чудновата доказ је и дрво ораха које расте у школском дворишту села Загоре у требињским брдима.

Мештани села не памте ко је и када посадио орахе у школском дворишту, од којих је један веома необичне сорте, поготово за подручје Херцеговине.

За разлику од осталих ораха посађених по селу, на којима вегетација креће доста рано у пролеће,  стабло овог ораха почиње да реса и пушта листове средином јуна месеца. Тек крајем јуна крошња му је скроз зелена и јављају се ситни плодови.

У јесен, кад осталим стаблима ораха лист пожути и отпадне, његова крошња се још увек зелени. Тек у децембру месецу листови му почињу да опадају.

Мештани села Загоре овај орах зову Сибирским орахом и поносе се њиме. Зашто га зову баш Сибирским, требало би то да докажу помолози, стручњаци Помобиологије.

Припремио:  Миливоје Мишо Рупић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар