Владика Димитрије освештао обновљену цркву Свете Варваре у Кочелима

У селу Кочела освештана је црква посвећена светој великомученици Варвари, која је изграђена на темељима старог храма који датира из 1488. године и једна је од најстаријих богомоља на овом подручју.

Уз присуство великог броја вјерника и данас врло емотивних становника Кочела, свету архијерејску литургију је служио владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, који је и освештао храм.

Владика Димитрије је казао да је ово веома радостан дан за све нас.

„Много труда сте уложили овдје, то се види. Неки су почели и да плачу када сам дошао – када се човјек угради у нешто онда то постане срце његовог срца, постане његов живот. Пошто ми освећујемо овај храм то је као да нам се родило дијете, па су неки и плакали јер се тако осјећају“, прича владика.

Он је у бесједи казао да није чудно да се храм освјештава, васкрсава и обнавља баш у овој свијетлој, пасхалној седмици.

„Господ је дошао на овај свијет прије свега да нам да цркву, да сам себе угради у цркву. Да ми постанемо тијело Његово и Он да постане наша глава. Осим што треба да се старамо о нашем чистом срцу, морамо се постарати да оно произведе заједницу. Ми морамо бити људи и биће заједнице. Да се слажемо, да саборујемо. Да то произведе наш унутрашњи мир, мир међу свима нама“, каже владика Димитрије и додаје да се много цркава обнавља али оно што је од важности да знамо је да су сви храмови заправо слике онога шта ми треба да будемо.

Епископ каже да се храмови освећују да би се ми у њима осветили.

„Храмови хришћански па чак и њихова архитектура прилагођавали су се нашој литургији. Први хришћани су служили у катакомбама, гдје су могли наћи мјеста, на гробовима својих мученика, у домовима богатих људи, скривали су се… И онда када су почели да граде прве храмове, то су биле оне јавне зборнице античке, базилике. Свашта се ту дешавало а када је хришћанство постало јавна вјера онда су ти храмови постали цркве. Сав тај се храм развијао тако да би приказивао живу цркву. Црква је продужени Христос у вијекове“, закључује владика Димитрије.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић каже да је освештање храма доказ да се заједништвом све може.

„Ово заслужује велику пажњу и треба да нам је за наук како овдје у Кочелима тако и у граду и шире да треба да се чврће вежемо за тло одакле потичемо. Заједништво је битна ствар. Као што је и овај пројекат подржан од стране Града Требиња, тако ће и многи други пројекти у складу са могућностима. Треба само имати вјере и бити упоран и доћи ћемо до циља. Као што смо данас овдје у Кочелима“, казао је градоначелник Ћурић.

Према ријечима предсједника црквеног одбора Дејана Таране, са пуно емоција је дочекан овај дан освјештења цркве свете великомученице Варваре. Тарана истиче да је ово празник за све сељане јер је након 500 година храм васкрсао, баш у недјељи васкрсења.

„По званичном запису из Дубровачког архива, храм се први пут помиње 1488. године, као црква свете великомученице Варваре и ту су уписани сви зидари и налогодавци који су били задужени и за финансирање и за изградњу. Ми смо жељели да се одужимо прецима и да подигнемо и обновимо ову светињу а наравно и да оставимо нашим потомцима. Пројекат је у старту коштао 50 хиљада марака, али то се касније ‘попело’ на много већу цифру. Велики дио средстава је обезбиједио Град Требиње, наша епархија а велика заслуга је мјештана, који су хиљадама сати радили да бисмо данас дочекали овај дан“, објашњава Тарана.

За рођаке и мјештане Кочела Драгана и Стева Шкривана овај дан је неизмјерно важан и изазива велике емоције.

„Нећу себе да издвајам али могу рећи да је за мене можда овај дан и најемотивнији. Ми смо великим трудом и радом подигли и обновили цркву. Неколико нас је у то вјеровало, није више“, каже Стево а Драган додаје да је немогућа мисија постала могућа.

„Ово је један бисер који је добио град Требиње. Хвала пуно Градској управи јер је убрзан овај пројекат. Радило се непрестано и доказ је да се са слогом може свашта урадити“, каже он.

Након литургије уприличен је културно умјетнички програм и народно весеље.

С.П. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар