Ћоровићеви сусрети почињу 17. септембра

  •  Ћоровићеви сусрети писаца „Српска проза данас“ у Билећи и научни скуп историчара у Гацку биће одржани од 17. до 20. септембра, а учествоваће бројни еминентни књижевни ствараоци и научни радници из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

kult-corovicevi-susreti-580x333
„Током ове престижне културне манифестације, чији су утемељивачи одбори Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ у Билећи и Гацку, биће уручене и награде `Светозар Ћоровић` за књижевно дјело и `Владимир Ћоровић` за дјело из историје“, рекао је данас новинарима потпредсједник СПКД „Просвјета“ у Билећи Никола Баћевић.
Баћевић је подсјетио да је овогодишњи добитник награде „Светозар Ћоровић“ Мирослав Јосић Вишњић за књигу „Ђурђевдан и други датуми“, напомињући да је овај истакнути књижевник, дан након саопштења одлуке жирија, преминуо у 69. години у Београду, оставивши иза себе бројна вриједна књижевна дјела.
Тема овогодишњег округлог стола „Српска проза данас“ у Билећи је књижевно дјело Мира Вуксановића, а у Гацку ће се историчари бавити темом „Херцеговачки устанак и велика Источна криза“.
Предвиђено је да писци и историчари посјете овдашње школе и обиђу значајне културно-историјске споменике у овом дијелу Републике Српске, као и одржавање историјских часова у Данићима и Крековима.
Ћоровићеви сусрети у Билећи и Гацку одржавају се под покровитељством општина Билећа и Гацко и Министарстава просвјете и културе и науке и технологије Републике Српске.
Предвиђено је да писци 20. септембра одрже књижевне часове у Фочи и Андрићграду.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар