Устоличење владике Григорија 16. септембра у Дизелдорфу, Димитрија 23. септембра у Требињу

  • Устоличење владике Григорија за владику Епархије франкфуртске и цијеле Њемачке биће одржано 16. септембра у Дизелдорфу у Саборном храму Светог Саве, потврђено је за Top Portal из Српске православне цркве.

У Дизелдорфу ће убудуће бити и сједиште ове Епархије.

Нови епископ Захумско – херцеговачки и приморски Димитрије биће рукоположен за епископа и устоличен на трон херцеговачких владика 23. септембра у Саборном храму у Требињу. Устоличење и литургију предводиће патријарх Иринеј.

Досадашњи владика Захумско-херцеговачки и приморски Григорије на Сабору Српске православне цркве, који је одржан почетком маја ове године, изабран је за епископа у Њемачку, а за његовог насљедника монах из манастира Тврдош Димитрије Рађеновић.

Вијест да је Свети архијерејски сабор именовао владику Григорија за епископа епархије франкфуртске и цијеле Њемачке шокирала је и растужила цијелу Херцеговину, јер је владика Григорије препородио овај крај у сваком смислу.

На владичанском трону херцеговачке епархије епископ Григорије је устоличен по благослову патријарха српског Павла од стране митрополита црногорско-приморског Амфилохија, 3. октобра 1999. године, када је стао на чело српског народа у Херцеговини и постао његов духовни вођа.

Владика Григорије није био омиљен само међу православним вјерницима, већ и међу грађанима других вјероисповијести, јер је био човјек мира и дијалога.

У Мостару је био иницијатор бројних религијских сусрета који су имали јако позитиван одјек на помирење и суживот у овом граду, а био је и на челу Међурелигијског вијећа БиХ. За његовог столовања у Херцеговини обновљене су и изграђене бројне цркве и манастири, започела је обнова Саборне цркве у Мостару, а Црква је реализовала и друге бројне запажене пројекте који су препородили источну Херцеговину.

У Херцеговини кажу да је владика Григорије за непуних 20 година епископовања у Херцеговини и приморју оставио дјела вриједна и равна светим херцеговачким владикама Св.Данилу Хумском, Св.Василију Острошком, Св.Авксентију, Св.Петру Зимоњићу.

Владика Григорије у својој бесједи у Мостару крајем маја замолио је све вјернике да буду од помоћи и при руци новом епископу који ће ускоро преузети кормило брода Цркве у Херцеговини.

“Молим вас да га примите доборнамјерно, отвореног срца и раширених руку“, рекао је владика Григорије.

Он је замолио вјернике да помажу једни другима и да увијек буду изнад свих подјела, размирица и сукоба.

“Хвала вам драга браћо и сестре, драги свештенослужитељи и мили пријатељи, што сте увијек били уз мене, и у радости и у бризи, кад се пјевало и кад се туговало, када се радило и градило, када се одмарало и славило, кад се падало и када се устајало. Понијећу вас у срцу и помињаћу у својим молитвама, а вас молим да се и ви молите за мене да бих достојно испунио нови задатак који ми је повјерен од Свете цркве“, рекао је владика Григорије у емотивној бесједи.

Владика Григорије добио је на управљање значајну и велику епархију у Њемачкој како би у њој средио стање.

ИЗВОР: TOP PORTAL

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар