ЧАВАШ, 11. АВГУСТ 2023. ГОДИНЕ: Освештање споменика и помен жртвама страдалим 1941. године

  • Овом приликом извјештавамо мјештане села Чавша њихову родбину, пријатеље и све дародавце о акцији у селу Чавашу која је започета 2019 године у вези са подизаљем Споменика жртвама стадалим 11. августа 1941. године и санацији гробља – подизању ограде око гробља на Рудини.

Оштећени стари споменик, подигнут 1956. године, је након завршетка одбрамбено отаџбинског рата у комадима је пренесен у манастир Тврдош гдје је реконструисан

Сада је сасвим извјесно да ће нови Споменик бити постављен до 11. августа 2023 године на костурници у селу Чаваш. Тога дана биће свјештање споменика и помен жртвама страдалим 1941. год. Поред наведеног истичемо да су при крају радови електрификације – довођење струје у село које у истом била до 1992 године.

Пут од Струјића – Орашја до Чавша који је био у доста лошем стању је реконструјсан, како би исти могао да се користи од стране мјештана који су на њега упућени.

У складу планираних радова у наведеном периоду биће постављена ограда око гробља на Рудини, споменика и јаме у Подваљу. Овом приликом прилажемо допуњени списак свих дародаваца:

– Банком д.о.о. Београд – 1000 еура

– Кока продукт д.о.о Љубиње – 500 КМ

– Kontakt info Magic Stroj Д.о.о.- 100 КМ

– PMP 2000 Љубиње – 150 КМ

– Општина Љубиње – 200 КМ

– Ристо (Васе) Милошевић – 500 еура

– Пријатељ села Чаваш из Београда – 500 КМ

– Шешељ (Младена) Тихомир – 50 КМ

– Банђур (Риста Мичете) Рајка – 50 КМ

– Брборић (Свјетка) Здравко – 50 КМ

– Брборић (Здравка) Ђорђе – 20 еура

Списак осталих приложника можете видјети овдје

Користимо прилику да се захвалимо свим учесницима акције.

Посебну захвалност дугујемо дародавцима који нису рођени или чак ни у директним родбинским везама упућени на село Чаваш, а учествовали су у нашој акцији и показали изузетну солидарност и саосећање са жртвама и њиховим потомцима у настојању да подигну споменик и гробље и сачувају сећање на Чаваш, последње село на десној обали ријеке Требишњиће у Поповом пољу.

Још једном користимо прилику да се захвалимо свим учесницима акције и да их све позовемо, да ако су у могућности да додђу у село Чаваш 11. августа 2023 године када ће бити свештање Споменика и оджан помен жртвама села Чаваш.

Срдачан поздрав!

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар