ТРЕБИЊСКА БРДА: На Илиндан биће служен помен српским жртвама и освештање Часног крста

 • У организацији Удружења Југословенске војске у отаџбини Требиње у у суботу  1. августа 2020. године на превоју Вардиште између Старог Сланог и Требињских брда биће постављен Часни крст и спомен плоча са именима страдалника на овом простору. На овај начин обиљежиће се 79. година од битке у којој је српска народна војска састављена од мјештана овог краја дочекала дијелове 14. Усташке пуковније Независне Државе Хрватске и оружаном борбом спријечила покољ српског становништа овога краја.

 

Том приликом погинула су двојица устаника:
1. Савовић (Сима ) Илија рођен 1918.г
2. Чихорић (Саве )Крсто рођен 1916.г

На истом месту је крајем 1943. године од стране комуниста стријељан Басор (Јова) Божидар рођен 1925.године.

Помен уз  освјештање Часног крста и спомен плоче биће обављено наредни дан на Илиндан, у недељу, 2. августа у 12.30 часова.

Почетком јуна 1941. године усташка власт Независне Државе Хрватске је у жандармеријској касарни Беговић кула на Требињским брдима успоставила је  сталну посаду од шест  војника који су крајем јуна пресрели неколико жена које су тјерале брашно са млина . Коње и брашно су одузели а њих затворили у касарну. Када се за то сазнало народни прваци су организовали мјештане и са расположивим оружјем са више страна опколили касарну и позвали усташе да пусте заробљене.  Усташе  су то одбиле и  услиједио је напад 30. јуна када је касарна заузета, а народ ослобођен. Том приликом је страдало свих шест усташа, али су погинула и двојица устаника  Бокић (Благоја) Стеван рођен 1904.године и Бодирога (Живка) Мирко рођен 1920. године.

Почетком јула мања група усташа покушала је преко превоја Вардиште  да пређе на Требињска брда, али их је устаничка народна војска успјешно дочекала и разбила, након чега су се повукли према Требињу. Наступило је краће примирје након којег су усташе покренуле офанзиву из више праваца на простор Требињских брда и Љубомира, али су српски устаници успјели борбом спријечити организовани ПОКОЉ српског народа ових крајева, На жалост фронт према Требињу је попустио па су усташе успјеле да похватају један број мушкараца са подручја Грбеша које су спровели у правцу Чапљине.

Вујадин Вуковић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. ЈВуО Reply

  Удружење бораца ЈВуО Требиње нема никакве везе са организацијом постављања Часног Крсата, поштујемо и подржавамо иницијативу и акцију становника Требињских Брда. Ограђујемо се од изјава појединаца који самоиницијативно и у главном дјелују на штету Удружења, молио бих вас прије него објавите неки текст везано за Удружење, поготово ако информације долазе од самопрокламованог представника Удружења Вујадина Вуковића провјерите исте. Хвала.
  С вјером у Бога за Краља и Отаџбину!

  • Слободна Херцеговина

   Поштовани,

   двоумио сам се да ли уопште да одговорим на непотписан коментар, али обзиром да сте прозвали СХ непристојно би било да не одговорим.

   Најприје, жалости ме оно што провејава из Ваше пруке, а то је да унутар Удружења ЈВуО Требиње постоје неке подјеле.

   Ко је самопрокламован или не, заиста не знам, нити на то желим да утичем.

   Чињеница је да на спомен-плочи постављеној на превоју Вардиште у натпису стоји ЈВуО, па самим тим дјелује логично да Удружење ЈВуО стоји иза тог чина.

   Уколико не стоји, било би поштено да на меморандуму са потписом и печатом и свакако пуним именом и презименом се огласите и јавно изнесете свој став који ће бити објављен на порталу Слободна Херцеговина.

   Непотписани анонимни коментари могу само да нас наведу на закључак да иза њега не стоји ниједно релевантно име из удружења ЈВуО.

   Срдачан поздрав,

   Трифко Ћоровић, оснивач портала Слободна Херцеговина

Оставите коментар