БАРАЈЕВО, 4. АВГУСТ 2021. ГОДИНЕ: Помен српским жртвама страдалим у злочиначкој акцији “Олуја”

  • У организацији Удружења избјеглих, прогнаних, расељених и досељених “Ново Огњиште”, на празник Марије Магдалине, у сриједу 4. августа 2021. године са почетком у 19 часова у саборној цркви Светог Саве у Барајеву биће одржан помен за српске жртве страдале у злочиначкој акцији “Олуја”. Из Удружења подсјећају да је ово прилика да се сјетимо и свих жртава страдалих током геноцида у Независној Држави Хрватској који је започео прије 80 година.

Прије 26 година хрватске војно-полицијске снаге су током злочиначке акције Олуја са вијековних огњишта протјерале више од 250.000 крајишких Срба.

Према подацима Комесаријата за избјеглице евидентирана су имена 1.856 погинулих и 836 несталих Срба, међу којима је 1.220 цивила. Мада је ова злочиначка акција имала све елементе геноцида, према одлуци Међународног суда у пресуди из фебруара 2015. године “Олуја” је оквалификована као етничко чишћење.

Злочиначка акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину. Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

На територији општине Барајево евидентирано је 8.973 избјеглих, прогнаних и расељених лица из бивших република СФРЈ и са Космета. Према проценту укупног становништва ова локална самопурава спада у ред оних који су у највећем броју прихватили прогнане Србе. Већина тих људи у Барајево се доселила након егзодуса српског народа 1995. године. Данас на територији општине Барајево сваки пети становник (око 5.000) је дошао са ратом захваћеног подручја.

Детаљ са прошлогодишњег помена

Удружење избјеглих, прогнаних, расељених и досељених “Ново Огњиште” Барајево формирано је 2008. године. По други пут, у својој матичној општини организује помен и позива све суграђане да својим присуством искажу поштовање према српским страдалницима. Удружење се придружило иницијативи да Љубан Једнак, једини преживјели свједок усташког покоља у Глинској цркви, добије улицу у Београду.

Пожељно је да окупљени донесу исписана имена страдалника да би њихова имена била прочитана током молитве.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар