Дучић обавезује на дубље спознаје

  • У позоришној сали Културног центра вечерас је одржана свечана академија овогодишњих Дучићевих вечери поезије под називом „Светла земља Дучићева“.

31
Поздрављајући госте Дучићевог града и учеснике овогодишњих Вечери на централном програму манифестације, градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је да је због отежаних услова финасирања „пошто су градску касу олакшали банкари“ и само одржавање манифестације ове године дошло у питање, али и додао да за Градску управу у том правцу није било дилеме.
вуцуревиц академија
Захваљујући Дучићу, додао је градоначелник, Требиње је осмислило многе ствари у култури, међу којима посебан значај има пројекат Требиње – Град културе.
„А то није фраза. Требиње заиста има специфичну перпцепцију културе. Овдје одавно више не треба доказивати да култура није фраза нити сувишан посао, нити забава доконих и оних који не знају шта ће са новцем – култура је у Требињу природан и нимало тежак императив, кога смо прихватили без икаквих отпора и тегоба“, рекао је Вучуревић.
Истичући да би Дучићеве вечери поезије „могле бити драгоцјен путоказ и за оне који данас конципирају културну политику Републике Српске“, Вучуревић је са жаљањем напоменуо – „да ни ове године, као ни прошлих, за Владу РС и Министарство просвјете и културе Дучић и Вечери нису у календару дешавања“.
„Окупљајући сваке године Дучићеву пјесничку сабраћу и сљедбенике, овај град јача и своју умну снагу и своју способност да се отме из руку бирократа и догмата који угрожавају и омаловажавају, а често су ту и да пониште или избришу све што тежи слободној људској мисли и креацији. Дучић нас са Црквине обавезује на дубље спознаје и оштрија освјетљења“, поручио је градоначелник Требиња.
5

У поетско-драмском колажу академије на тему Дучићевог односа према завичају и националном питању улогу великог пјесника тумачио је глумац Народног позоришта у Београду Небојша Дугалић, док су у улози наратора били глумци исте позоришне куће Биљана Ђуровић и Борис Пинговић.
У музичком дијелу академије наступили су Црквени хор „Светог новомученика Станка“ из Никшића, те првакиња Београдске опере Светалана Несторов, уз клавирску пратњу Борислава Несторова.

Дучићеви лауреати – у живом аспекту говора

У холу Културног центра вечерас је промовисан серијал другог програма Радио Београда „Антологија песника“, у којој је и опус посвећен пјесницима – добитницима Дучићеве награде.

Главни уредник Радио Београда 2 Ђорђе Маловразић рекао је да је значај овог дијела звучне антологије што о добитницима Дучићеве награде неће остати само писана свједочања „већ и ти добитници у свом живом аспекту говора, снимљени у чину говорења сопствене поезије“.
„Ма колико савршене и углачане биле интерпретације професионалних казивача поезије, људе ће увек интересовати да чују и гласове самих знаменитих песника и да кроз то звучање сагледају и личности које иза тих звукова стоје. Интерпретације самих песника доносе нам и онај јединствени квалитет аутентичности, а истовремено и њихово тумачење песме и њену изворну интенцију“, појаснио је Маловразић.
zvucna-antologija2
Он је рекао да је серијал још прије десет година покренуо радио аутор и пјесник Драгомир Брајковић, а да је ту мисију након Брајковићеве смрти преузео Вељко Жујовић, те да данас „Антологија песника“ има снимљену поезију свих 12 досадашњих добитника Дучићеве награде.
Маловразић је најавио да ће се дио серијала „Антологија песника“ који је посвећен добитницима Дучићеве награде сљедеће године наћи и у продаји – у форми књиге опремљене ЦД носачем звука, под називом „Звучна антологија Дучићеве награде“.

Изложба религиозног опуса Атанасија Поповића

У оквиру пратећег програма овогодишњих Дучићевих вечери поезије у Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба слика и цртежа Атанасија Поповића.

Према ријечима Дејана Бодироге, директора требињског Културног центра, изложба је настала као плод сарадње Епархије захумско-херцеговачке и приморске, Музеја Херцеговине, Културног центра и требињског удружења умјетника „Атанасије Поповић“.
Изложбу је отворио Дарио Станимировић из удружења умјетника које носи име првог требињског академског сликара истакавши да је на изложби представљен само дио опуса Атанасија Поповића са религиозним мотивима.
Он је појаснио да су изложени цртежи, односно студије за касније слике из фундуса Музеја Херцеговине, док су иконе из школе Марка Греговића, у чијој изради је учествовао и Атанасије Поповић, власништво епархије, а некада су красиле иконостас требињског саборног храма.

„Оно што радује је да је успостављена сарадња између ових институција и да је ова изложба тек почетак – прва у низу изложби знаменитих Херцеговаца које планирамо да организујемо у будућности“, истакао је Станимировић.
Извор: Радио Требиње/ Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар