БИЛЕЋА: Милован Вуковић побједник Сомовијаде

  • На Билећком језеру данас је одржано такмичење у лову на сома варалицом и бућком, традиционална Сомовијада.

Милован Вуковић са уловом тешким 17,4 кг побједник је Сомовијаде. Друго мјесто заузела је посада у саставу Саша Вучинић и Милош Старовић са уловом од 14,3 кг, док је треће мјесто припало Ђорђу Миливојевићу са уловом од 6,6 кг. Најбољима су на свечаности која је одржана у ресторану ” Стари дом” додијељене награде – за прво мјесто 1.000 КМ, за друго 500 КМ, а за треће 200 КМ.

Милован Вуковић позвао је све љубитеље риболова да дођу у Билећу и окушају спортску срећу. Вуковић је рекао и да су билећки риболовци добри људи и да је риболов на нашем језеру увијек праћен одличним дружењем.

„Ловио сам и веће примјерке од данашњег. Имао сам улов од 67 килограма, али ове године ово ми је први већи улов. Борба није дуго трајала, а помогле су ми и колеге Старовић и Вучинић. Ово је чиста рибарска срећа јер су сви учесници данас били и више него спремни“, каже Вуковић.

Директор Спортско- риболовног друштва Билећа Миодраг Асановић каже да Билећко језеро има немјерљив потенцијал који се огледа у његовом пространству, али богатом рибљем фонду: деверика, сом, стругач, црвенперка, смуђ, шаран, пастрмка…

„Моја и порука свих мојих колега упућена је свим риболовцима који желе лијепо дружење и широк спектар рибљег фонда. Дођите у Билећу, уживајте у љепоти коју ми имамо. Сигуран сам да ко једном дође, да ће нам се поново вратити“, каже Асановић.

Посљедњи велики улов на Билећком језеру имао је члан Спортско-риболовног друштва из Билеће Марко Милошевић, који је крајем јуна уловио сома дугачког 2,16 метара и тешког 60 килограма.

“Билећко језеро постаје све познатије по улову сомова “капиталаца”, чија се тежина креће од 60 до 70 килограма, а очекује се да ће бити улова сомова тешких и више од 100 килограма, каквих сигурно има у језеру,” рекао је Асановћ и додао да се на “Сомовијади” обично улове примјерци тежине између 20 до 30 килограма.

Асановић је рекао и да су активности Спортско- риболовног друштва усмјерени на очување рибљег фонда и организовање рибочуварске службе.

„Желим да похвалим нашу рибочуварску службу на челу са предсједником Спасом Капором. Криволов је немогуће искорјенити јер увијек има несавјесних људи, али је знатно смањен у водама које ми контролишемо. Наше друштво има спремне и бројне пројекте које смо морали паузирати због познате епидемиолошке ситуације“, каже Асановић.

Најмлађи учесници Сомовијаде, Небојша Леро, Павле Капор и Димитрије Дамјанац показали су да је недавно одржана школа риболова донијела праве резултате. Ту школу похађало је преко 100 малишана, а Асановић каже да их радује чињеница да велики број тих малих риболоваца свакодневно срећу на обали Билећког језера.

Сомовијада, коју организује Спортско-риболовно друштво Билећа окупила је екипе из Црне Горе, Србије и Републике Српске.

Радио Билећа

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар