БиХ прихватила споразум о граници: Суторина остаје у Црној Гори

  • Предсједништво Босне и Херцеговине прихватило је уговор о разграничењу са Црном Гором.

    047902

Овим је омогућено да представници двије државе тај документ потпишу 27. августа у Бечу на скупу држава региона и Европске уније.
Предсједништво је јуче прихватило споразум о граници, објавили су подгорички медији, позивајући се на дипломатске изворе.
То је први уговор о разграничењу између држава бивше Југославије.
Министри иностраних послова Црне Горе и БиХ су почетком јула најавили да ће уговор бити потписан на Бечкој конференцији.
Црна Гора и БиХ су 2014. године усагласиле уговор о државној граници, али су поједини политички кругови у Сарајеву отворили то питање тражећи да приморска превлака Суторина, која је у саставу Црне Горе, припадне БиХ.
Отварање питања Суторине пред Представничким домом БиХ је затегло је односе де државе, па је Црна Гора одложила слање амбасадора у Сарајево, док је босанско-херцеговачка страна повукла амбасадора из Подгорице на консултације. Парламент БиХ је недавно одбацио Резолуцију о Суторини, што је поздравила званична Подгорица, поручивши да брзо шаље амбасадора у Сарајево.

Извор: РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар