Пала на граници БиХ и Хрватске са више од пола милиона КМ

  • Хрватска држављанка преносила је преко границе 258.600 евра (505.777 КМ)док је током протеклог викенда улазила из Босне и Херцеговине у Хрватску.

Жена је 6. јуна дошла из смјера Томиславграда на гранични прелаз Аржано те је током редовне контроле путничког саобраћаја прешутјела цариницима да у љубичастој торби коју је држала испред ногу код сувозачевог мјеста крије право богатство, пише Јутарњи.хр.

Она је била путница у аутомобилу хрватских регистарских ознака, а прегледом њезиног пртљага у платненим врећама цариници су пронашли чак 258.600 евра које је незаконито покушала унијети у Европску унију.

Умјесто да је наставила даље у смјеру Цисте Прово, издвојили су је из саобраћаја те против ње поднијели оптужни приједлог Финансијском инспекторату због почињена прекршаја из члан 40. Закона о девизном пословању, а повезано с чланка 121. Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Тачније, у члану 40. Закона о девизном пословању стоји да физичке особе које улазе у Европску унију или излазе из ње преко Хрватске, а притом преносе готовину већу од 10.000 евра, дужне су исту пријавити Царинској управи у писаном облику на обрасцу за пријаву који се налази у свим царинским уредима на граничним прелазима.

А према члану 121. Закона о спречавању прања новца, пак, Царинска је управа потом дужна о свакој пријави уношења или изношења готовине већој од 10.000 евра, обавијестити најкасније у року од три дана, Канцеларију за спрјечавање прања новца.

Вртоглав износ евра жени је привремено одузет, а поријекло новца и коме је даље био намијењен тек се треба утврдити те притом провјерити њезине наводе којима је правдала посједовање толике готовине.

Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар