БЕОГРАД, 17. СЕПТЕМБАР 2020. ГОДИНЕ: „Стари занати“ – документаристичка изложба аутора Миливоја Мише Рупића

  • У оквиру манифестације Дани европске баштине у Галерији `73, у четвртак 17. септембра 2020. године  у 19 часова биће приређена документаристичка изложба аутора Миливоја Мише Рупића, под називом Стари занати – знање, вештина и традиција.

У претходним временима српски народ је захваљујући многим занатима и занатлијама дефинисао свој живот у локалним заједницама, а мајстори- занатлије остваривали  солидан приход за себе и своју породицу.

Стари занати су некада одређивали начин живота и рада, многе породице су постајале препознатљиве и цењене у својим локалним срединама. Занати су одређивали карактер тих заједница и тај глас би се надалеко чуо. Занат се преносио с колена на колено па тако многе данашње занатлије, из поштовања према породичној традицији, настоје да се дух занатства не угаси. Они представљају чуваре традиције рада и живота на овим просторима. Очување њихових вештина представља нематеријално благо и културну баштину Републике Србије.

БИЉЕШКА О AУТОРУ

Миливоје Мишо Рупић се читав свој радни вијек исказује на на пољу културног стваралаштва. Члан је Клуба писаца „Чукарица“. Пише поезију, прозу и афоризме. Објавио је три књиге. Књигу поезије под називом „Кад вратнице шкрипну“, књигу путописа „Неурамљене слике с пута“ и књигу „Сачувано од заборава“ која припада документаристичом жанру.

Поезију и афоризме објављује и у разним часописима. Бави се писањем сценарија за књижевно-музичке вечери, а неки од њих били су посвећени Јовану Дучићу, Алекси Шантићу, Матији Бану, Браниславу Црнчевићу, Хорхе Луису Борхесу, знаменитим Српкињама … Свој дар ка уметности негује бавећи се аматерски фотографијом, бележећи збивања око себе. До сада је имао шест самосталних изложби,а учесник је и више заједничких. За свој рад на пољу књижевног и фото стваралаштва добио је више похвала и награда. Покретач је прихваћене идеје о подизању споменика Матији Бану на Чукарици, књижевнику и дипломати по коме је један део Чукарице добио име Баново Брдо. Као секретар Удружења „Јован Дучић“ у Београду један је од организатора бројних манифестација широм Србије у представљању лика и дела познатих Требињаца. Сарадник је портала Слободна Херцеговина и аутор бројних текстова из рубрике „Галерија знаменитих Херцеговаца“.

Током трајања изложбе биће организовано стручно вођење кроз изложбу на тему историје старих заната путем дигиталне платформе. Изложбену поставку пратиће традиционална српска музика.

За слепе и слабовиде особе биће обезбеђен  програм-водич на Брајевом писму.

Ово је шеснаеста година за редом да Галерија `73 обележава манифестацију Дани европске баштине. Тема овогодишње манифестације је „Наслеђе и образовање – Знање за будућност“, а тим поводом у Галерији `73 биће приређена документаристичка изложба која се бави темом старих заната.

Изложба ће бити реализована у складу са мерама превенције и званичним препорукама због пандемије корона вируса. Ношење маски је обавезно.

Изложба ће бити отворена до 29. септембра 2020. године

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар