ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У БЕОГРАДУ: Отворена изложба фотографија „Трагом ока“ аутора Миливоја Миша Рупића

  • Поводом Дана Европске баштине у Галерији Старт 06 Културног центра Чукарица представљена је изложба Миливоја – Миша Рупића под називом “Трагом ока”.

Ово је трећа самостална изложба овог умјетника који својством аматерског фотографа жели да овјековјечи забиљежи подсјети и укаже на ствари и збивања око себе.

На седамдесет приказаних фотографија Рупић је приказао своје трагове који су настали у протеклих годину дана путујући Србијом, Републиком Српском и Црном Гором.

На почетку програма који је у име Културног центра Чукарица отворила Нада Танасијевић, аутор се захвалио свима који су дошли на ову изложбу.

– Ова изложба која је отворена поводом Дана европске баштине садржи фотографије које представљају српску баштину– рекао је Рупић указујући на фотографије са мотивима косидбе, опанака, шајкача, мостова…

Част да отвори ову изложбу припала је академској сликарки мр Ирини Черњавски Шантрић.

– Изложба фотографија која је пред нама, са пуно издвојених тема, виђена оком и објективом аутора, је доказ да слика говори више од хиљаду ријечи. Све што није могао или није успио да забиљежи стихом Рупић је биљежио фотоапаратом- рекла је Черњавски Шантрић додајући да се не слаже са аутором који каже да се фотографијом бави аматерски.

– Није ријеч о аматерској, већ о ангажованој популистичкој фотографији која је заиста документована и биљежи тренутке једног времена што у ширем контексту свега онога што нас окружује, има већи значај од умјетничке фотографије, која је често за већину људи неразумљива или уоквирена у свијет самог аутора – истакла је Черњавски Шантрић примјетивши да је Рупић обратио пажњу на све оно што је лијепо, али и оно што је ружно, а могло би да буде лијепо.

– Својим фотографијама Миша подсјећа шта треба да сачувамо и поправимо. У томе се састоје управо његова животна питања јер он је човјек који није само фотограф, него и поета и велики заштитар културе и умјетности – рекла је Черњавски Шантрић и прогласила изложбу отвореном.

У склопу програма глумац Миодраг Ракочевић, у години у којој се обиљежава 150 година од рођења Алекса Шантића, казивао је стихове овог великог српског пјесника уз клавирску пратњу Јелене Красић.

Плесну тачку извела је и Рупићева унучица

Изложба ће бити отворена до 2. октобра 2018. године.

Т. Ћоровић /Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар