СТОПАМА ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА: Отворена документаристичка изложба Миливоја Миша Рупића

  • У оквиру Дана европске баштине који се већ 18 година организују у Галерији 73 на Бановом брду, синоћ је пред великим бројем посјетилаца ,отворена документаристичка изложба “Стопама деспота Стефана Лазаревића” коју је приредио аутор Миливоје Мишо Рупић.

У уводној ријечи директорка Галерије 73 Мирела Пудар је истакла да је аутор веома студиозно истраживао лик и дјело једног од најзначајнијих српских владара..

– Требало је обићи знаменита мјеста, израдити аутентичне фотографије истражити документаристичку грађу. Засигурно ћете на изложби сазнати неки нови податак који ћете у свом мозаику склопити о великом деспоту Стефану Лазаревићу, човјеку који је град Београд претворио у своју престоницу и знатно допринио развоју привреде, а као велики ктирор дао немјерљив замајац духовном развоју Србије.

Аутор Миливоје Мишо Рупић је рекао да није било нимало лако издвојити оно што је Стефан Лазаревић оставио у насљеђе новим генерацијама, нагласивши да је на паноима приказан тек дио деспотових трагова, а као једну од највећих тековина његове владавине истакао је – мир.

– Мудром политиком, тактиком, храброшћу изградио је добре односе са Османлијама, Угарима, Зетом, Босном, Дубровником, Млетачком Републиком…За све вријеме његове владавине Србија је живјела у миру.

Част да отвори манифестацију Дани европске баштине припала је Срђану Коларићу, предсједнику ГО Чукарица.

Он се захвалио аутору Миливоју Мишу Рупићу на уложеном труду, као и директорки Галерије 73 Мирели Пудар која годинама са успјехом предводи ову установу културе презентујући њено културно благо, не само у земљи и региону, већ по многим меридијанима.

Коларић је истакао да Чукарица континуирано улаже у културу и подсјетио да је прије неколико мјесеци отворен Завичајни музеј у Жаркову, као и да се подизањем споменика ова општина достојно одужила дубровачком Србину Матији Бану, по коме је Баново брдо добило име.

-Улагање у културу предсгавља улагање у будућност, а ми се као локална самоуправа заиста трудимо да умјетницима изађемо у сусрет – рекао је Коларић званично отварајући изложбу.

Публика је потом на 26 изложених паноа могла да се упозна које је то куле, градове, манастире и цркве подигао деспот Стефан великодушно подржавајући Српску православну цркву, али и какве је трагове оставио у правосуђу и српској књижевности.

У склопу програма наступила је виолинисткиња Марија Лукић и писац Неђо Ћићо Стојановић.

Изложба се може погледати до 4. октобра, а реализована је уз подршку Министарства културе и инфопрмисања, као и ГО Чукарица.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: СТОПАМА ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА: Отворена документаристичка изложба Миливоја Миша Рупића

Оставите коментар