СТАРИ ЗАНАТИ: У Галерији `73 отворена документаристичка изложба Миливоја Мише Рупића

  • У оквиру манифестације „Дани европске баштине“ у Галерији `73 приређена je документаристичка изложба аутора Миливоја Мише Рупића, под називом „Стари занати – знање, вештина и традиција“.

На тридесетак паноа уз описе приказани су бројни занати, а присутни су могли да се упознају и са разним занимљивостима.

Према ријечима аутора Миша Рупића, ова документаристичка изложба о представља осврт на оно што је било некад, али и шта може бити сутра.

– Мајстори свог заната били су веома поштовани у својим срединама. Мајстор није могао бити било ко. Занат се преносио са кољена на кољено, па су неке породице стекле и презимена према занату којим су се бавили. Својевремено је Вук Караџић обилазећи Шумадију забиљежио да је занатство народна привреда, и да већина сељака површно зна бар три заната – рекао је Рупић и додао да се у времену глобалних промјена и на овом пољу може десити да дође до неочекиваних трендова.

– Можда ће баш ова ситуација да подстакне и младе људе да се врате неким од старих заната, амбијент за тако нешто створила је и наша Влада Србије која подстиче Програм коришћења субвенција за очување и развој традиционалних заната – закључио је Рупић.

Директорка Галерије 73 Мирела Пудар је истакла да сваког септембра овај храм културе постаје дио европске културне породице у намјери да промовише културно благо и све ресурсе које посједује једна локална заједница.

– Захваљујући посвећеном и студиозном истраживању аутора Миливоју Мишу Рупићу, посјетиоци имају прилику да се упознају са вјештинама које су у времену иза нас допринијела осмишљавању и начину живота у Србији. Очување ових вјештина представља нематеријално благо и културну баштину Републике Србије – рекла је Мирела Пудар и додала да ће се малишанима кроз креативне радионице приближити вјештине њихових предака, а припремљен је и посебан програм намијењен слабовидим и слијепим лицима.

Ову изложбу свечано је отворио Срђан Коларић предсједник општине Чукарица. Он је истакао важност очувања традиције која је некад свакој српској породици била основ за живот.

– Очување појединих старих заната може допринијети и бољој афирмацији туризма- рекао је Коларић и додао да општина Чукарица даје велики значај традиционалним вриједностима који ће бити материјализован и музејом у Жаркову чиме ће локална заједница добити још један важан објекат културе.

У склопу програма наступио је и глумац Миодраг Ракочевић.

Међу присутнима је била и предсједница локалног парламента Лидија Јовановић, као и бројни културни посленици.

Ова изложба биће отворена до 29. септембра 2020. године.

Текст и фото: Т. Ћоровић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар