АКАДЕМИЈА У САНУ: Јован Дучић – пјесник за сва времена

  • У Српској академији наука и уметности /САНУ/ у Београду одржана је свечана академија у част Јована Дучића поводом 150 година од његовог рођења и упућена порука да је Дучић пјесник прошлости, садашњости, али и будућности.

Академик Љубомир Симовић рекао је да је пут који је Дучић прошао као пјесник дуг и пун противрјечности, а да се његов пјеснички израз мијењао кроз вријеме што је учинило да се пјесме садржане у збирци „Сенке по води“, разликују од „Царских сонета“, а оне опет од „Дубровачке поеме“.

Он је навео да је Дучићево перо почело да се „усијава“ када су наступили Балкански и Први свјетски рат и када је у низу пјесама „Аве Сербиа“ и „Вардар“ опјевао српске побједе, али да, међутим, у пјесмама писаним касније – 1941. 1942, 1943 и 1944. године побједничко одушевљење и тријумф замењују горчина и гњев издатог и превареног народа.

„Уместо химни и апотеоза, песник пише оптужницу, пише политичку сатиру и шапуће молитву“, рекао је Симовић.

Он је додао да је Дучић тек „када се ослободио злата“, које срећемо у његовим ранијим пјесмама, открио право богатство и уступио мјесто мравима, змији, ћуку, пауку, жаби и букви.

„После свих трагања, лутања и искушења променили су се и песник и његова муза и његова песма“, рекао је Симовић.

Он је нагласио да у краткој бесједи каква је његова није могуће обухватити сву сложеност Дучићевог пјесничког дјела.

„Али се ниједна прилика, ма колико била ограничена, не сме пропустити, а да се не укаже на то да је он више него ико пре њега развио и усавршио наш песничи језик и израз. Његове песме доносећи нове драматичне садржаје формирају врх којим се завршава велика песничка епоха, врх са којих се указују нови путеви и хоризонти, врх који се, како време пролази види из све веће даљине“, рекао је Симовић.

Након Симовићеве бесједе Дучићеве стихове су говорили глумци Воја Брајовић и Небојша Kундачина.

Свечана академија, којој је, између осталих присуствовао и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, дио је завршног програма САНУ у години посвећеној Дучићу.

Након академије почео је дводневни научни скуп „Јован Дучић – песник и дипломата“.

Прије почетка радног дијела научног скупа приказан је документарни филм „Kроз Требиње са Јованом Дучићем“.

За научни скуп је пријављено 34 реферата.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: АКАДЕМИЈА У САНУ: Јован Дучић – пјесник за сва времена

Оставите коментар