Пет закључака против „маћехинског“ односа Владе према Херцеговини

  • Скупштина града Требиња затражила је од Владе Републике Српске веће бенефите за Херцеговину од електроенергетског сектора – кроз измјену регулативе о накнадама за коришћење природних ресурса, инвестиције у путну инфраструктуру регије, ревитализацију производње у текстилној индустрији „Новотекс“, те више новца за локалне самоуправе у расподјели прихода од индиректних пореза.

skupstina-grada
Након двочасовне дискусије по тачки дневног реда „Однос Владе РС према Требињу и Херцеговини“, која је на данашње засједање накнадно уврштена на захтјев градоначелника Славка Вучуревића, Скупштина је усвојила пет закључака – са четири захтјева која ће бити упућена на адресу Владе РС.
Скупштина града захтијева од Владе РС „да приступи измјенама законске регулативе из области енергетике, када су у питању издвајања за природне ресурсе који се користе за производњу електричне енергије“, као и да „праведније размотри правце којима су упућена средства за изградњу путева и аутопутева, те да на тај начин своје мјесто нађе и источна Херцеговина“.
Трећим закључком Скупштина је позвала „представника Владе РС из области индустрије и енергетике да објасни владин план – како Новотекс извести на прави пут и поново запослити 800 радника, јер је због изборних гласова исти угрожен од стране СНСД-а“.
Од Владе се захтијева и да се „ануитети на дугове које је направила Владе РС рјешавају на други начин, а не из средстава индиректних пореза, који припадају јединицама локалне самоуправе“, а посљедњим закључком Скупштина је обавезала градоначелника Славка Вучуревића „да сагледа могућности сазивања посебне сједнице Скупштине града, како би се у сагласности са Савезом општина и градова источне Херцеговине донијела заједничка резолуција о односу Владе РС према градовима и општинама источне Херцеговине“.
skupstina grada2
У уводом излагању замјеник градоначелника Неђо Ћебеџија оцијенио је да је однос актуелне Владе РС у континуитету „скандалозно неодговоран и маћехински“, да „Требиње и Херцеговина требају Влади само када им је потребан новац“, те да је такво понашање актуелне републичке власти најочигледније у односу према електроенергетским предузећима, те прерађивачкој индустрији у Херцеговини, у инвестицијама у путну инфраструктуру, као и враћању прихода од индиректних пореза локалним самоуправама.
Иако је у Херцеговини 50% укупне производње електричне енергије Републике Српске, како се чуло у дискусији одборника ПДП и СДС-а – ова регија нема никакву или врло малу корист од својих електроенергетских капацитета, док је ХЕТ у функцији само једне партије, којој је данас важнији неуспјех локалне власти – него успјех Требиња.
Влада је одустала и од изградње градске обилазнице, а лоше стање магистралних путева, како сматрају у табору скупштинске већине, показује да се Влада оглушује и о законску обавезу њиховог одржавања. Упркос предизборним обећањима СНСД-а, неће бити ни реконструкције пута Требиње–Љубиње јер те инвестиције, како је чуло, нема у актуелним плановима.
Рушење „Новотекса“ у години стабилизованог пословања, истакли су у дискусији, посљедица је предизборне преваре актуелне републичке власти, која је радницима обећала преузимање власништва над овим привредним колективом, а након обуставе рада и гашења производње – радници су добили само стечај и улицу.
skupstina grada 3
Независни одборник Небојша Рудан истакао је да се некоректан однос власти Републике Српске према интересима Требиња манифестовао и преко Правобранилаштва РС – у опструкцијама прометовања некретнина у власништву Града, док је Слободан Мрдић из Социјалистичке партије истакао да кривица није искључиво на Влади РС јер се „и кроз историју Херцеговина развијала онолико колико је херцеговачки кадар на мјестима одлучивања заступао интересе наше регије“.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар