28 година од слома непријатељске офанзиве на Требиње – Дан Требињске бригаде сјећање на кључну одбрану града

  • Прије 28 година, 13. јула 1992., заустављена је непријатељска офанзива хрватске војске на Требиње, чиме су храбри борци Требињске бригаде спријечили заузимање нашег града од стране непријатеља, због чега је овај датум узет као ове јединице Војске Републике Српске.

 

Тим поводом данас су евоциране успомене на погинуле борце Требињске бригаде, док су бројне делегације, бивши броци и породице погинулих бораца положили цвијеће и упалили свијеће на централно спомен-обиљежје браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић честитао је свим припадницима ове славне бригаде њен дан, наводећи да је њиховом заслугом сачувана слобода, али и створена Република Српска.

Ћурић је истакао да је требињска Градска управа међу јединима у Српској покренула више програма подршке борачкој популацији.

„И поред тешке економске ситуације чији је узрок пандемија вируса корона, Град Требиње ће и ове године спровести програме подршке незапосленим демобилисаним борцима, супругама умрлих бораца и мајкама погинулих бораца чије ће стамбене јединице бити саниране“, рекао је Ћурић.

Он је истакао да је још увијек око 300 демобилисаних бораца без посла, али да руководство Града чини све што је у њиховој могућности да помогне тим категорија, првенствено у проналаску радног мјеста.

Градоначелник је нагласио да му је драго што се налази на челу града у времену када је изграђена нова Спомен соба, посвећена најхрабријим синовима који су свој живот оставили на бранику отаџбине.

Предсједник Градске борачке организације Дејан Бодирога казао је да су припадници Требињске бригаде бранили свој град од непријатеља који је имао циљ да га заузме.

Он је истакао да је ово велики дан за Требињску бригаду и све њене припаднике, јер је то успомена на важан датум када је заустављена непријатељска офанзива и даље напредовање хрватских јединица према Требињу.

Члан Предсједништва градске Борачке организације Србо Шкеро рекао је да и послије 25 година од завршетка Одбрамбено-отаџбинског рата борачке категорије нису задовољне својим положајем.

„Имамо више захтјева за које очекујемо да се испуне“, казао је Шкеро.

Овогодишње обиљежавање Дана Требињске бриигаде прилагођено је тренутним епидемиолошким мјера.

Град Требиње / trebinjelive.info

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар