ОБИЉЕЖЕН ДАН ТРЕБИЊСКЕ БРИГАДЕ: Прије 29 година заустављена хрватска агресија

  • Служењем парастоса погинулим борцима и полагањем цвијећа на Споменик браниоцима Требиња данас је у овом граду обиљежен Дан Требињске бригаде.

Предсједник Градске Борачке организације Дејан Бодирога рекао је новинарима да је данашњи датум узет као један од одсудних датума у одбрани Требиња 1992. године када су јединице регуларне војске Хрватске нападале на Требиње.

– Требињска бригада пружила је велики отпор. Та офанзива је почела у мају 1992. и трајала до краја октобра, за то вријеме град Требиње имао је велики број жртава и рањених али смо одбранили наш град – рекао је Бодирога и изразио жаљење за свима који су уградили животе у темеље Републике Српске.

Некадашњи командант Требињске бригаде Светозар Аћимовић рекао је новинарима да је поносан што су борци успјели да одбране Требиње.

– Ми немамо резервну домовину, наша бригада никада није ишла у напад, она је само бранила – рекао је Аћимовић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић честитао је борцима Требињске бригаде дан, поручио да политици нема мјеста у Борачкој организацији, те да су политике имале и имају шансу да ураде за борачку категорију нешто и да се дјелима докажу.

– Мислим да се ми сигурно доказујемо дјелима у складу са нашим могућностима. Сви који су долазили у Градску управу и којима смо презентовали програме које радимо за те категорије, према нашим информацијама, то нико не ради у Републици Српској – рекао је Ћурић.

Он је додао да сви треба да буду поносни на људе који су се борили деведесетих година, те да је потребно пронаћи рјешење за ове категорије уз подршку Републике Српске.

– Није добро да има неријешених категорија али Град Требиње ће учинити све да све до једну особу у складу са нашим могућностима ријешимо – рекао је Ћурић.

Он је додао да је Град прије десетак дана објавио позив за адаптацију објеката за породице погинулих бораца, те истакао да су и путем Завода за запошљавање и Града Требиње отворени позиви, те да ће Град учинити све да ове категорије буду приоритетне.

На Споменик браниоцима Требиње цвијеће су положиле делегације Града Требиња, Полицијске управе Требиње, Борачке организације Требиња и Удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те представници градских одбора политичких партија.

Прије 29 година, 13. јула 1992. године заустављена је непријатељска оФанзива хрватске војске на Требиње, чиме су борци Требињске бригаде заузимање свог града од непријатеља, због чега је тај датум проглашен даном ове јединице Војске Републике Српске.

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар