Слободна Херцеговина » Три лица из Билеће фалсификовала документацију да би се домогли пензије

Три лица из Билеће фалсификовала документацију да би се домогли пензије

 

  • Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске открио је три нова случаја преваре у остваривању права на инвалидску пензију коју су починила три лица из Билеће.

bil

Постоји и званична потврда да су Ш.З. /54/, М.М. /46/ и В.Д. /48/, сви из Билеће, при остваривању права на инвалидску пензију фалсификовали медицинску документацију Клиничко-болничког центра /КБЦ/ „Звездара“ Београд.

Из Фонда ПИО наводе да су ова лица право на инвалидску пензију остварила 2009. и 2010. године у Филијали Требиње, у периоду за који се отворено сумња да се до рјешења о праву долазило олако, посебно на подручју Херцеговине, гдје је проценат инвалидских пензија био и до 10 одсто већи него на подручју осталих филијала.

Током акције „СТОП преварама, до пензије поштено“, Фонд се недавно обратио КБЦ „Звездара“ да би провјерио валидност медицинске документације овог центра.

„Врло брзо и јасно је одговорено да медицинска документација у сва три случаја, са њиховим меморандумом и печатом, није валидна. У одговору је наведено да ова три лица нису уопште лијечена у овој клиници, нису заведена ни у једну књигу лијечених, нити књигу амбулантно прегледаних“, саопштено је из Фонда ПИО.

Из Фонда наводе да је име љекара и начелника одјељења непостојеће, а код другог љекара погрешно је наведена специјалност.

У писаном одговору КБЦ „Звездара“ наводи се и да су факсимил и потпис љекара неодговарајући, као и да медицинска документација није вјеродостојна, што показују нестручне формулације, писање ијекавицом, те недостатак броја протокола и матичног броја историје болести.

Након добијене потврде да је ријеч о фалсификованој медицинској документацији Фонд је одмах обуставио исплату пензије за Ш.З, М.М. и В.Д, а истовремено покренуо процедуру за поступак доношења рјешења о укидању права на инвалидску пензију и поврата исплаћених средстава.

Против ових лица биће поднесена и кривична пријава Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

У Фонду ПИО карактеришу „преваром без преседана“ три нова случаја преваре који су откривени иако до краја још нису окончани претходни случајеви преваре и фалсификовања медицинске документације за шест корисника инвалидске пензије, такође, са подручја требињске Филијале, гдје су Клиника за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ Београд и Клиника за психијатрију Клиничког центра Србије оспорили аутентичност медицинске документације и чињеницу да су уопште били лијечени у тим установама.

АГ.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина