Ствараоци Српске су и они који више нису међу живима

  • Посланици првог сазива НСРС добили су статус бораца прве категорије, и орден Немањића. И за једно и за друго примају надокнаде као борци, а сад им треба додијелити нову накнаду?

istina
Сам повод за разговор са некадашњим командантом 65. заштитног пука главног штаба ВРС и садашњим предсједником Борачке организације РС Миломиром Савчићем јесте нов, али проблеми борачке популације свакако нису.
База БОРС је кроз мишљење свих општинских борачких организација дала своје мишљење о најављеним привилегијама за посланике првог сазива Народне скупштине РС. Положај бораца јесте лош, и ту је тешко очекивати брзу промјену на боље, али одавно се може говорити о питању части и признања које се борцима одаје.
Оно што у старту пада у очи, је сам назив, Ствараоци Републике Српске. Било би идеално да се Српска могла створити политичким декларацијама, али очигледно да није могло, и поред свих одлука које су биле израз воље српског народа и одговор на покушај мајоризације.
На крају је дошло до оружаног сукоба. Да се могло политичким одлукама, било би одлично. Имали би много више живих људи. Тим именом – Ствараоци – потцјењују се мртви, они који су дали дио тијела.
Како ви лично гледате на ову накнаду која ће се наћи у скупштинској процедури?
Можемо извести многе рачунице, и оне су запањујуће.
Да сам у ситуацији, или да ми неко понуди такву накнаду, не бих је могао, а искрено речено ни смио прихватити, од оволиког броја бораца који немају хљеба да једу. Мајка погинулог борца која нема никог више у породици прима 330 марака.
Тамо гђе имају два члана породице погинулог борца, они примају по 220. Тамо гђе су три или више, примају 183 марке. Па упоредите.

Извор: Истина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар