Слободна Херцеговина » ИНЦКО ПИСАО НАЧЕЛНИКУ ЧАПЉИНЕ: Видићу, доставите доказе око власништва земљишта у Пребиловцима!

ИНЦКО ПИСАО НАЧЕЛНИКУ ЧАПЉИНЕ: Видићу, доставите доказе око власништва земљишта у Пребиловцима!

  • Високи представник УН у БиХ Валентин Инцко је, након посјете делегације завичајних удружења Херцеговаца из Србије, упутио писмо начелнику општине Чапљина Смиљану Видићу у коме је затражио објашњења због угрожених људских, националних и имовинских права српске заједнице у Долини Неретве и Федерацији БиХ, са посебним освртом на мученичке Пребиловце.

 

ПИСМО ЈЕ НАПИСАНО НАКОН ПОСЈЕТЕ КООРДИНАЦИОНОГ ОДБОРА ЗАВИЧАЈНИХ УДРУЖЕЊА СРБА ХЕРЦЕГОВАЦА ВИСОКОМ ПРЕДСТАВНИКУ УН: Свештеник Милан Бужанин, Светозар Црногорац, Валентин Инцко и Миленко Јахура

Валентин Инцко је у писму начелнику Чапљине изразио забринутост и навео да, уколико су наводи које су изнијели представници херцеговачких удружења тачни, представљају “образац дикриминације према становницима мале повратничке заједнице”.

Инцко је пренио став Координационог одбора који тврди да “општина Чапљина до сада није показала никакав правни акт о одузимању земљишта у Пребиловцима које је у земљишним књигама уписано као сувласништво 232 физичка лица -Срба из Пребиловаца”.

Поред наведених кршења угрожених људских, националних и имовинских права српске заједнице, Инцко је Видића подсјетио и на ранија упозорења због уклањања званичних путоказа исписаних ћириличним писмом који представљају још један примјер непоштовања из Анекса 7 од стране кантоналних и општинских власти у овој регији.

На крају писма Инцко је од Видића затражио да се званично изјасни по питању наведених проблема и да Канцеларији Високог представника УН достави документацију за правни статус и евентуална располагања спорним земљиштем.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. Pingback: ХЕРЦЕГОВЦИ У СРБИЈИ СА МЛАДЕНОМ ИВАНИЋЕМ: Истрајним радом до заштите српских права у Федерацији БиХ

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина