Завршен пројекат туристичког коридора Херцеговине

  •  Пријемом у Градској управи данас је озваничен завршетак „Пројекта за развој туристичког коридора Херцеговине“, који проводи Јапанска агенција за међународну сарадњу (ЈИЦА) у сарадњи са локалним партнерима.

punkt

Туристички пункт на Тулима (нацрт)

Пројектом је успостављена туристичка рута са информативним и дегустационим пунктовима на којима ће локални произвођачи моћи да туристима представе и продају аутохтоне руралне производа овог поднебља.
Главни савјетник јапанске организације на пројекту Цутому Нагае подсјетио је да је пројекат започет још прије три године у партнерству влада Јапана и БиХ, од када је проведено низ активности на промоцији туризма и аутохтоних производа југа Херцеговине, са завршним и најзначајнијим дијелом програма – успостављањем туристичког коридора са четири регионална повезничка центра: на Тулима код Требиња, у Љубињу, Стоцу и Благају.

„Ови центри се могу користити за промовисање аутохтоних производа кроз сарадњу са локалним становништвом. Тек успостављени центри заживјеће тек у будућности – а потребни су и ваши додатни напори и сарадња да би они употпуности остварили своју намјену“, истакао је Нагае на прес конференцији додајући да је нова туристичка рута својеврсна надопуна ранијег пројекта „Пут вина“, који је реализован уз подршку Европске уније.
Градоначелник Требиња Славко Вучуревић захвалио је представницима Јапанске агенције за међународну сарадњу на напорима и улагању у развој туризма на југу Херцеговине.
„Требиње ће у оквиру овог пројекта добити један пункт на својој територији, на којем ће бити представљени домаћи пољопривредни производи. То је пројекат који употпуности афирмише стратегију разговора Требиња – базирану на развоју пољопривреде и туризма“, рекао је Вучуревић.
Туристички пункт на Тулима, изграђен уз помоћ средстава јапанске агенције, у приватном је власништву Мирослава Кисина, из требињског Удружења пољопривредних произвођача „Село у срцу“, а како је појашњено – уговором са Градском управом објекат ће бити у функцији и на располагању корисницима којима је и намијењен.

Извор: Радио ТРЕБИЊЕ / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар