Жарко Лаушевић: Представа „Свети Сава“ није носила ништа лоше

  • Она није носила ништа лоше, прекинули су је људи који нису били ни упознати са представом. То је такозвано ботовско, наручено прекидање било у Београду… Тадашњем државном врху је требао неки повод, рекао Лаушевић

    Printscreen TV PRVA youtube

Гостујући у емисији „Вече са Иваном Ивановићем“, глумац Жарко Лаушевић се поново осврнуо на догађај који ће му суштински променити живот.

Прекид представе „Свети Сава“ у ЈДП-у, крајем маја 1991. године, он је приказао као „почетак своје судбине“.

После тог инцидента Лаушевићу су стизале претње, а он како се наводило, „по савету полиције купује пиштољ, који од тада носи у торби са собом“.

Наставак његове судбине је познат и овековечен у његовим књигама о затворским данима.

Тог маја 1991. у ЈДП-у је гостовало Народно позориште из Зенице са поменутом представом по тексту Синише Ковачевића, а у режији Владимира Миличина.

„Када сам покушао да је одиграм у свом матичном позоришту, догодио се један од најмрачнијих догађаја у историји југословенског театра. Војислав Шешељ, лидер Радикалне партије, појачан са једним бившим попом, Жарком Гавриловићем и његовом Светосавском странком, дивљачки су прекинули моју представу и онемогућили њено извођење“, писао је Лаушевић у једној од својих књига.

Лаушевић је код Ивана Ивановића рекао да верује би та представа и данас била прекинута.

„Она није носила ништа лоше, прекинули су је људи који нису били ни упознати са представом. То је такозвано ботовско, наручено прекидање било у Београду… Одиграна је пре тога у Новом Саду и имала овације 20 минута. Тадашњем државном врху је требао неки повод. Није то било пожељно у том тренутку. Могло је било шта тих дана да се догоди само је требало наћи повод“, каже Лаушевић, пише Недељник.

„Молим вас да свој суд, ма какав био, сачувате за крај представе“, рекао је тада глумац када је кренула салва повика и узвика из публике.

„Нисте ви већи Срби од мене, Синише Ковачевића или било ког другог учесника овде“, рекао је између осталог.

Много тога је сметало онима који су дошли да прекину представу, између осталог и то што је Свети Сава у њој пре него што се замонашио водио љубав.

Иза овог инцидента крије се и један политички прекид који је променио тадашњу српску опозицију.

Био је то увод у раскол „оригиналног“ СПО-а и прекид једног од најпознатијих политичких кумстава – између Вука Драшковића и Војислава Шешеља.

Годинама касније, у својим политичким исповестима за Недељник, Шешељ и Вук Драшковић су дали опречне погледе на тај догађај.

ПРЕУЗЕТО СА: Стање ствари
(Курир, 23. 12. 2018)

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар